Србија и Балкан

Дачић у Кини: Заједничким патролама јачамо пријатељство два народа

Радује ме што и наши кинески пријатељи придају значај и истичу важност заједничких патрола, и промовишу их, поручио је министар унутрашњих послова Србије Ивица Дачић, који се налази у званичној посети Народној Републици Кини
Дачић у Кини: Заједничким патролама јачамо пријатељство два народа© TANJUG/ OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE/ bg

Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова Ивица Дачић, који се налази у званичној посети Народној Републици Кини, изјавио је данас да је поносан на припаднике Министарства унутрашњих послова који својим учешћем у заједничким патролама, дају велики допринос јачању пријатељства два народа.

Дачић се након завршеног Глобалног форума о сарадњи у области јавне безбедности у Лиањунгангу, упутио у Гуангџоу, где ће се састати са највишим представницима безбедности Провинције Гуандонг и града Гуангџоу, а наредног дана ће присуствовати завршној вежби специјалних јединица МУП-а Србије и Министарства јавне безбедности НР Кине и посетити наше припаднике који учествују у заједничким патролама са кинеским колегама.

Том приликом, на лету од Лиањунганга ка Гвангџоуу, читајући кинески дневни лист "Чајна дејли", наишао је на вест која га је учинила поносним, саопштио је МУП.

"Изненадио сам се када сам, на лету из Лиањунганга ка Гвангџоуу, читајући кинески дневни лист 'Чајна дејли', наишао на фотографију наших полицајаца у заједничкој патроли са својим кинеским колегама, којима сам се упутио у посету. Радује ме што и наши кинески пријатељи придају значај и истичу важност заједничких патрола, и промовишу их, самим тим што је у овом реномираном листу, на значајном месту, објављена вест са овом фотографијом, којом је у свет послата најбоља слика о српском полицајцу", рекао је Дачић.

Он је истакао да је поносан на припаднике Министарства унутрашњих послова који својим учешћем у заједничким патролама, дају велики допринос јачању пријатељства два народа.

Дачић је започео трећи дан званичне посете Народној Републици Кини састанком са Џангом Руиемом, замеником градоначелника и директором Бироа за јавну безбедност града Гуангџоа.

Дачић је изразио задовољство што је по први пут у посети овом граду, који ће сутра бити домаћин завршне вежбе наших специјалних јединица, подсетивши да Србија и НР Кина већ дуги низ година негују челично пријатељство и братске односе, чији су важан и неодвојиви део и полицијски односи.

У том смислу, Дачић је истакао да је потребно наставити активности на продубљивању сарадње наших министарстава и полиције у свим областима од заједничког интереса, посебно у борби против транснационалног криминала, саопштио је МУП.

Министар Дачић позвао је заменика градоначелника и директора Бироа за јавну безбедност града Гуангџоа Руиема да посети Србију у наредном периоду. Кинески домаћин изразио је подршку свим напорима за даљи развој билатералних односа у области унутрашњих послова и безбедности земаља.

image