Србија и Балкан

Вучић се састао са Мирославом Лајчаком

Лајчак је у понедељак рекао да ће, након Приштине, посетити Београд, како би припремио наредни састанак "у оквиру дијалога о нормализацији односа" две стране у Бриселу
Вучић се састао са Мирославом ЛајчакомGetty © Milos Miskov/Anadolu Agency

Председник Србије Александар Вучић састао се данас са специјалним представником Европске уније за дијалог Београда и Приштине и друга регионална питања Западног Балкана Мирославом Лајчаком.

Лајчак је у понедељак рекао да ће, након Приштине, посетити Београд, како би припремио наредни састанак "у оквиру дијалога о нормализацији односа" две стране у Бриселу.

Састанак се одржава у згради Генералног секретаријата председника Републике.

Вучевић: Останак у дијалогу је питање одговорности, не смисла

Премијер Србије Милош Вучевић изјавио је да је данашњи састанак председника Србије Александар Вучића са специјалним представником ЕУ за дијалог Београда и Приштине и друга регионална питања Западног Балкана Мирославом Лајчаком увод у следећу рунду разговора, односно дијалога у Бриселу, али да ће се тек видети да ли ће то нечему резултирати или не.

Он је гостујући на ТВ Првој реко да останак у дијалогу није питање смисла, већ одговорности.

"Ми не смемо да испаднемо криви и они који су довели до краха дијалога и до престанка разговора и да се онда крене на други начин решавања чему би се многи обрадовали посебно они не добронамерни за нас и наш народ", рекао је Вучевић.

Према његовим речима, премијеру привремених приштинских институција Аљбину Куртију сада после свега шта се дешава на КиМ треба нека наша реакција, криза, конфликт како би увукао Србију у сукоб.

"Куртију треба нека наша реакција која би водила у конфронтацију зато што онда он испада жртва, зато што он добија наратив који му треба и за изборе на КиМ и пред међународном заједницом", рекао је премијер.

Он је нагласио и да се свакодневно малтретира народ на КиМ, да би нас увукли у сукобе.

Вучевић је додао и да је стратешки форум на Бледу, који је, како је нагласио био добро организован, показао да постоје две паралелне реалности, јер је свако причао своје.

"Доста је тешко наћи неку везу између тих наших паралелних реалности, али паралелна реалност је и да се ово дешава на КиМ. Свима у ЕУ су пуна уста људских права, слободе и демократије, а погледајте шта се дешава на КиМ", рекао је он и запитао се да ли су то суштинске вредности ЕУ.

image