Вучић након састанка са Лајчаком: Тражимо савезнике у свету, Курти жели уништење српског народа

Председник Србије Александар Вучић обратиће се јавности у наредних 72 сата

Председник Србије Александар Вучић најавио је да ће се у наредних 72 сата обратити јавности поводом суштинског и бруталног напада на српски народ на КиМ и рећи ће шта је то што међународна заједница није испунила, као и шта Србија тражи и шта ће учинити.

"Морамо да се боримо за позицију Србије у свету, тражимо савезнике. Јасно нам је да Курти жели уништење и прогон српског народа", рекао је Вучић након састанка са специјалним представником Европске уније за дијалог Београда и Приштине и друга регионална питања Западног Балкана Мирославом Лајчаком, у згради Генералног секретаријата председника Републике.

Председник је додао да је за очекивати да са далекосежним предлозима изађе и пред Скупштину Србије, а навео је и да су већ свима јасне Куртијеве намере.

"Због илегалних и противзаконитих одлука Аљбина Куртија из Квинте стижу само речи осуде, а на делу се ништа не види. Ма колико су нам везане руке и тешка позиција од 2008. године, морамо предузети радње које ће, или водити враћању одређених права, или томе да кажемо да нисмо у стању да заштитимо народ. А немамо право на то друго, јер смо везани Уставом Србије и међународним споразумима", рекао је Вучић.

Председник који се пре Лајчака састао и са америчким амбасадором Кристофером Хилом је додао да је спреман да преговара са Куртијем, али да неће дозволити прогон Срба.