Опозиција тражи измену Закона о рударству и енергетици: Брнабићева одговара да једва чека седницу

Опозиција практично тражи забрану свих геолошких истраживања на територији Републике Србије, тврди Брнабићева

Део опозиције предао је данас парламенту захтев за заказивање ванредне седнице о изменама Закона о рударству и енергетици.

Захтев је потписало 86 посланика, што је трећина посланика у Скупштини Србије.

Председница Скупштине Ана Брнабић саопштила је да ће захтев ставити на дневни ред у складу са законским роковима.

"Лично, ја једва чекам ову седницу, да видимо заиста ко је за шта одговоран у овој земљи што се тиче овог пројекта у последњих 23 година. Једва чекам", рекла је она на конференцији за новинаре.

Брнабићева је, после конференције за новинаре опозиције, рекла да су грађани могли да сведоче врхунцу лицемерија на политичкој сцени и да се десило да они који су довели "Рио Тинто" у Србију 2001. године, да они који су им дали истражна права 2004. године или променили законе 2006. и 2011. године данас тобож траже забрану геолошког истраживања литијума и бора.

"Желим одмах да кажем да они овим не траже забрану истраживања бора и литијума већ практично траже забрану свих геолошких истраживања на територији Републике Србије. Зашто? Па зато што ни 'Рио Тинто' није дошао да истражује литијум, него истраживао нешто друго, а онда нашао јадарит, а јадарит садржи литијум. Тако да ви више не можете, ако се ово усвоји, да дајете било какве дозволе за истраживање", објаснила је Брнабићева.

У складу са тим, Брнабићева је оценила, да опозиција жели да уназади Србију.

"Заиста би било фер од наше врле опозиције, да након ове прес конференције одмах оду до Рударско-геолошког факултета, до Геолошког завода Србије, да обиђу породице рудара и геолога у Србији и да им кажу и објасне због чега се они залажу да се тим људима забрани рад у Републици Србији, јер то је једино што би било фер", рекла је председница парламента.

Она је додала да је власт спремна да разговара, за разлику од њих, који, како је подсетила, то нису учинили пре 23 године када су довели "Рио Тинто".

"Нису разговарали са народом. Нису тражили од народа допуштења да доведу Рио Тинто у Србију, ни да дају прво истражно право Рио Тинту, ово истражно право које би данас да забране да држава даје, дакле тада када су дали та истражна права, нису питали народ. Нису имали јавну дебату. Када су мењали законе, нису имали јавне дебате", рекла је Брнабићева.

За разлику од њих, као што је и председник Вучић показао, ми смо увек спремни да разговарамо, додала је Брнабићева.

Претходно су посланици дела опозиције одржали конференцију за новинаре у скупштинском холу, са које су рекли да су се ујединили по "питању основних права сваког грађанина Србије".