Албанском лобисти сметају Србија и РТ: Камала хитно да креира политику према Балкану

Бајденова администрација је погрешно поступала са Балканом и регион би могао лако да постане "Ахилова пета" кампање демократа, "објашњава" бивши заменик шефа Мисије ОЕБС-а на КиМ

Некадашњи заменик шефа Мисије ОЕБС-а на Косову и Метохији, албански лобиста Едвард Џозеф упозорио је да би излазак Балкана из окриља Запада био стратешка победа за противнике САД и позвао потпредседницу Камалу Харис да под хитно креира политику према региону.

Џозеф, који je предавач на Џонс Хопкинс школи за напредне међународне студије, као главног кривца није издвојио ни неиспуњена обећања САД и ЕУ, ни незаинтересованост светских сила за овај део Европе (осим да не падне у сферу руског/кинеског утицаја), ни терор на Србима који спроводи Аљбин Курти.

Главним проблем је, према његовом мишљењу, председник Србије Александар Вучић са својом политиком сарадње и са Истоком и са Западом.

У тексту за "Форин полиси", Џозеф наводи да се "ситуација на Балкану погоршала од доласка председника Џозефа Бајдена" и позива Харисову да хитно дефинише своју спољну политику, уз подсећање да је "суштински задатак" сваког  америчког председника да "користи моћ САД да унапреди интересе САД".

Будући да Бајденова администрација није успела да унапреди интересе САД на Балкану, и још сарађује са Вучићем (!), Вашингтон је на тај начин пројектовао своју слабост - према Србији и генерално у региону, објашњава Џозеф.

Посебан трн у оку овом званичнику је сарадња Србије како са Западом - у Београд су током лета дошли и Олаф Шолц и Емануел Макрон и потписали за Запад важне споразуме - тако и са Истоком: посета Си Ђинпинга и традиционално, историјски добри односи са Русијом што за последицу има одлучан став Вучића да не уведе санкције Москви.

Иако признаје да је су акције Куртија против Срба на северу КиМ "разбеснеле западне дипломате" и прете да "униште међународно осмишљен устав који гарантује безбедност мањинским Србима", Џозефу је и за то крива Србија.

Зато што, објашњава он, Курти све то ради да би се представио "највећој проамеричкој публици на свету" - косовским Албанцима као једини који може да се, без санкција, "супротстави Београду".

Џозеф наводи да је сукоб у Украјини био "златна прилика" за Вашингтон да позове Вучића на одговорност због његове "дволичне политике балансирања између лажне кандидатуре Србије за чланство у ЕУ и стварног пријатељства са аутократама у Москви, Пекингу и Будимпешти".

Уместо да застраши Вучића, америчка амбасада у Београду је поздравила његове акције, ламентира Џозеф и подсећа да је Србија "потписала гасне споразуме са Русијом и Мађарском, није увела санкције Русији, па чак је омогућила руској мрежи РТ да покрене свој сајт у Србији".

Џозеф одлази корак даље наводећи да је традиционално пријатељство Србије и Москве "лаж". У питању је, како наводи, "идеолошко" и "добровољно" сврставање Београда на страну Русије, Москве, Пекинга, а против Запада. Ни овде Џозеф не помиње прекршена обећања и игнорисања права и правде тог истог Запада, вишедеценијско чекање за улазак у ЕУ (и за то је Србија крива пошто, заправо, не жели да буде део "европске породице").

Такође, жали се Џозеф, подршка коју Београд пружа територијалном интегритету и суверенитету Украјине није "искрена" и "солидарна", већ из интереса - питање самопроглашеног "Косова".

Ако жели да постане амерички председник, Камала Харис мора да схвати да је "Европа која је цела, слободна и у миру" стратешки циљ САД, а не слоган.

"Остављање хаоса на Балкану који се још погоршава је стратешка победа за противнике Сједињених Држава", закључио је Едвард Џозеф.