Србија и Балкан

Ко је Албанка која је пуцала у Богородицу и Исуса?

Последице скандалозног поступка Саније Ахмети, већ су видљиве - а Швајцарци су увелико почели да је "кенселују"
Ко је Албанка која је пуцала у Богородицу и Исуса?© Tanjug/Christian Beutler/Keystone via AP

Муслиманка или агностик? Исељеница са Космета или избеглица из Босне и Херцеговине? Чак ни сама Санија Ахмети, швајцарска политичарка која је пре неколико дана покушала да "убије" Богородицу и Исуса не зна ко је и шта је.

Не само да саму себе описује као и муслиманку и агостика, већ је мистериозно и њено порекло око кога се једино поуздано зна - да је са брдовитог Балкана. 

Приштински медији, наиме, тврде да је она са Космета, одакле је прошле године започела и (неуспешну) кампању за изборе за кантонално веће Цириха – њени билборди у то време су сачекивали путнике на аеродрому у Приштини. 

Подаци са "Википедије", али и дела швајцарских медија, међутим, Санију Ахмети описују као избеглицу из Босне и Херцеговине чији је отац, наводно био наставник биологије, који је због свог политичког активизма морао да побегне из државе.

"Не воли да прича о свом пореклу, сматрајући га небитним за дебату. Она такође не каже ни Косово ни Босна, већ више воли да прича о земљи која се некада звала Југославија, а коју је заједно са браћом, сестрама и родитељима" напустила са три године док су бежали од рата", писао је "Монд" о Ахметијевој.

У интервјуу за један од швајцарских листова, адвокатица је описала своју тужну причу о првим данима живота у новој земљи.

"Врло смо се трудили да останемо испод радара. Ако смо ми, деца, били прегласни у стану, говорили су нам: 'Немојте трчати, немојте бити гласни, иначе ће нас комшије чути и онда ћемо бити избачени из Швајцарске'", причала је Ахмети.

Од толиког ћутања замало да пукне - па је зато "припуцала" у Богородицу и богомладенца а онда слике своје бруке објавила на Инстаграму, да би се затим, након бурних реакција јавности на њен скандалозни испад, извинила због свог поступка тврдећи да није била свесна "верског садржаја" плаката у који је пуцала.

Тешко је, међутим, замислити да је једна правница школована у Швајцарској, уједно и градска одборница Цириха, претходних 30 и кусур година живела испод камена и није знала да су прикази Богородице и Христа, "верски садржај". Тим пре што су Исус и Богородица иначе веома поштовани и у исламу. 

До сада се Ахматијева истицала оштрим ставовима по питању Русије, али и разних закона Швајцарске. Била је оштра према одлуци грађана на референдуму 2021. да муслиманке не смеју да прекривају лице у јавности. Одлука о забрани је изгласана са 51, 2 одсто за и 48, 8 одсто против.

Представљена као чланица швајцарске Муслиманске заједнице, а многи њен поступак сада тумаче као подстицање на мржњу према хришћанима.

Фамилија Ахметијеве, упркос свим својим давнашњим страховима из Швајцарске није избачена због прављења буке али је она, након своје револверашке епизоде остала без посла у пи-ар агенцији "Фарнер", а Зелено - либерална партија Швајцарске (ГЛП) намерава да је избаци из својих редова. Можда је Санија ипак требало боље да слуша своје родитеље?

А, сада, након што је пуцајући на приказ највећих хришћанских светиња очигледно стрељала и своју политичку каријеру у Швајцарској, остаје да се види да ли ће утеху пронаћи у Приштини, или можда пак у Сарајеву. То би, можда коначно могло расветлити и мистерију њеног порекла.

image