Нова теорија из Приштине: Егзодус Срба- замка Србије и Русије за "Косово"

Политички аналитичар Агон Малићи је навео да "Србија зна да је Косово изгубљено, па се не може искључити сценарио егзодуса Срба, на који су упозориле две јавне личности из Србије - Соња Бисерко и Ненад Чанак"

Политички аналитичар и активиста цивилног друштва Агон Малићи оптужује потпредседника Владе Србије Александра Вулина и Москву да су "дуго припремали позорницу за наратив 'етничког чишћења' јер би им одговарао егзодус Срба под надзором НАТО-а".

Свакодневни терор привремених институција у Приштини над српским становништвом аналитичар покушава да представи као "замку Србије и Русије", па је Малићи на Иксу написао и да "Влада Косова ризикује да упадне у ову замку својим непромишљеним приступом северу".

Ту се није зауставио, па је у ауторском тексту на порталу "Сбункер" у понедељак навео да је "нова замка" у коју "председник Србије Александар Вучић намерава да убаци премијера Косова Аљбина Куртија као изговор за егзодус Срба са севера".

Малићи је навео да "Србија зна да је Косово изгубљено, па се не може искључити сценарио егзодуса Срба, на шта су упозориле две јавне личности из Србије - Соња Бисерко и Ненад Чанак".

"У овом контексту, сценарио егзодуса Срба је идеалан сценарио који би Вучића довео у позицију националистичке виктимизације и понудио му изговор који би користио у односима са Западом да одбаци било какву дискусију о признању – чак и уз  де факто признање –  које је обезбеђено француско-немачким планом", написао је Малићи.

Подсетимо, пре неколико дана, док на северу Косова и Метохије припадници тзв. косовске полиције упадају у зграде општина и Срби немају где да оду на посао, "делегација" из Србије састала се са премијером тзв. Косова Аљбином Куртијем.

Како је објавила "Коха", с Куртијем су се састали Ненад Чанак, председница Хелсиншког одбора за људска права у Србији Соња Бисерко и Марко Баскин из Центра за хуманитарни дијалог.

Кабинет премијера саопштио је да су Чанак и Бисерко Аљбина Куртија обавестили да Београд, ни мање ни више, планира "пресељење косовских Срба на простор Санџака", односно Рашке области.

Како се додаје, за Србе се граде куће и станови, а Чанак и Бисерко су, наводно, позвали Куртија да то покуша да спречи.

И бивши главни преговарач Приштине у дијалогу са Београдом Едита Тахири рекла је да ће Београд подстицати ситуације које јој "иду у корист", а то је, према њеним речима, "српски свет", што планира да постигне "тако што се игра са српском мањином на северу", 

Тахиријева је оптужила Русију да "промовише српски свет", тако што "контролише Србе на читавом Балкану", али је замолила тзв. Косово да буде опрезно и не дозволи тај сценарио.

"Са или без окидача, Србија ће промовисати ситуације које су јој потребне за њену агенду", оптужујући Србе за "хегемонистичке тежње".

Симптоматично је и то што је МСП Велике Британије пре неколико дана упозорио грађане да не путују на КиМ, посебно на север "због насилних инцидената и појачаних тензија у овим областима".

Саговорник РТ Балкан, некадашњи официр КОС Љубан Каран, тада је указао  да они знају да ће се на КиМ догодити неки инцидент, а веома је могуће и да њихове службе учествују у припреми тога.

Недавно је и председница Одбора за спољне послове у Парламенту Велике Британије Алиша Кернс упоредила посету председника Француске Еманула Макрона Србији са ранијом посетом шефа британске дипломатије Дејвида Камерона тзв. Косову који је испред централе Кфора поручио да ће "помоћи Косову на све начине", и рекла да Британци помажу Приштини док Француска Србији продаје "рафале".

Кернсова је, иначе, у више наврата, након инцидента у Бањској, позивала да се Србија оштро казни и оптуживала СПЦ за учешће у насиљу.