Срби ухапшени на КиМ пуштени из притвора

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти данас је боравио у Северној Митровици, где је са челником тзв. косовског МУП-а, Џељаљом Свечљом посетио недавно отворени ресторан брзе хране на шеталишту

Лидер Српске демократије Александар Арсенијевић и потпредседник те партије странке Иван Орловић, који су приведени данас у Северној Митровици, пуштени су из притвора, преносi Танјуг. После тога уприличен је протест грађана.

Српски званичници приведени су због дувања у пиштаљке у време док је северном делу Косовске Митровице у пратњи великог број припадника тзв. косовске полиције боравио премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти, заједно са тзв. министрима унутрашњих послова и локалне самоуправе Џељаљом Свечљом и Аљбертом Краснићијем.

Након хапшења Арсенијевића и Орловића испред полицијске станице у северном делу Косовске Митровице окупили су се чланови Српске демократије и грађани који су дувајући у пиштаљке изразили своје незадовољство захтевајући њихово ослобађање, али и пуштање на слободу четворице ухапшених српских младића.

Како је наведено, њима је одређен притвор до 48 сати, а на терет им се ставља наводни напад на службено лице у вршењу дужности.

Потпредседник Српске демократије Стефан Вељковић изјавио је да је на Северу Косова на делу апартхејд против Срба и да се то види из синоћних и данашњих хапшења због чега ће протестовати све док се они не ослободе.

"Бићемо овде да протестујемо, бићемо овде све док се свих шесторо неправедно затворених, ухапшених грађана не ослободи. Бићемо им камен у ципели све док се не укине полицијска репресија која траје већ неко време на северу Косова. Ово је апартхејд. Ми немамо људска права. Према нама се Куртијева влада понаша као стока", поручио је Вељковић.

Арсенијевића је полиција привела и 8. августа 2024. године, јер је "спречавао званичне органе да обаве свој посао", то јест да префарбавају осликане заставе Србије.