Израелски председник у званичној посети Србији, дочекује га Вучић

Дочек Исака Херцога биће уприличен испред Палате Србија

Председник Израела Исак Херцог боравиће у званичној посети Србији где ће га угостити председник Србије Александар Вучић.

Церемонија свечаног дочека биће уприличена испред Палате Србија у 10.30 часова, након чега ће уследити тет-а-тет састанак двојице председника, саопштила је Служба за сарадњу с медијима председника.

У оквиру посете биће одржан пленарни састанак делегација Републике Србије и Државе Израел предвођених председником Вучићем и председником Херцогом.

Двојица председника обратиће се затим медијима, а имаће и уводна обраћања на округлом столу на тему "Синергија у иновацијама, разговори Србије и Израела".

За 13 часова заказан је састанак председника Израела Исака Херцога са председником Владе Србије Милошем Вучевићем, док ће се у 15.50 састати са председницом Народне скупштине Аном Брнабић.

Председник Израела, иначе, након Србије посетиће и Албанију, где је према наводима медија предвиђено да се сретне са председником и премијером те земље Бајрамом Бегајем и Едијем Рамом.

У јануару ове године, Вучић је разговарао телефоном са председником Исаком Херцогом и тада је констатовано да односи две државе треба да одражавају блискост два народа.

На састанку са новом амбасадорком Израела у Србији Авивит Бар Илан министар спољних послова Србије Марко Ђурић оценио је да ће посета израеског председника бити прилика за унапређење билатералних односа на свим нивоима, а амбасадорку је информисао и о тешком положају Срба на Косову.

Амбасадорка Израела разговарала је и са председницом скупштине Србије Аном Брнабић и рекла да је планирано да у израелској делегацији буду и "људи из области економије што је од великог потенцијала за обе стране зарад развијања односа".

Брнабић је изразила уверење да ће посета председника Израела "дати важан импулс за нову фазу у развоју билатералних односа" који су оцењени као традиционално добри.

Дипломатски односи  између две државе су успостављени 1948. године, а прекинути од 1967. до 1991, када су званично обновљени. Развој односа са Израелом заснован је на историјској блискости српског и јеврејског народа, која је исказана и кроз заједничко страдање током Другог светског рата.

Први пут у званичној посети Србије председник Израела био је 26. јула 2018. године, а када је председник Србије Александар Вучић дочекао тадашњег председника Израела Рувена Ривлина уз највише државне и војне почасти.