Влада тзв. Косова: Са Лајчаком и Ескобаром постигнут договор о уклањању барикада

У саопштењу се не открива шта тај договор подразумева

Привремене приштинске институције саопштиле су, након састанка премијера Аљбина Куртија, специјалног представника ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослава Лајчака и специјалног изасланика САД за Западни Балкан, ''да је постигнут договор да барикаде на северу`Косова`буду уклоњене''.

Срби на Косову и Метохији, који протестују због противправног хапшења бившег полицајца Дејана Пантића, и даље су на барикадама на северу покрајине.

Север Космета блокиран је и од стране "косовске полиције", а преко административних прелаза Брњак и Јариње не може се ни пешке, преноси РТС.

Школе на северу Косова и Метохије од јуче не раде.

Дејану Пантићу, бившем полицајцу који је пре три дана ухапшен на Јарињу, јуче је одређен притвор до 30 дана, а одлука судије из Приштине стигла је без образложења.

Данашњи састанак министара ЕУ за европска питања у Бриселу биће посвећен и проширењу Европске уније на Западни Балкан, као и ситуацији на северу Косова и Метохије.

"С обзиром на ово што се дешава на 'Косову', јасно је да ће ситуација бити део дискусије на састанку министара за европске послове. Ова ситуација је забрињавајућа за све нас", рекао је један званичник ЕУ, који није желео да буде именован, на брифингу за новинаре.

Он је додао да ситуација на терену "мало компликује организацију догађаја о жељи" Приштине да буде део ЕУ, али није хтео да одговори на питање да ли је присуство косовских снага на северу КиМ кршење Бриселског споразума.

Мисија НАТО на Косову Кфор у данашњем саопштењу није одговорила хоће ли учествовати у склањању барикада.

У саопштењу се најављује повећање патрола снага Кфор-а на северу Косова које ће бити спроведено у  "блиској сарадњи са 'косовском' полицијом и Еулексом".

Припадници Кфора у саопштењу такође истичу да су у контакту са српским и "косовским" снагама и да пажљиво прате ситуацију.

Све најновије информације са Косова и Метохије пратите уживо у блогу РТ Балкан

13. дец 2022 • 22:23

Влада тзв. Косова: Са Лајчаком и Ескобаром постигнут договор о уклањању барикада

Влада привремених приштинских институција издала је вечерас, после састанка премијера Аљбина Куртија, специјалног представника ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослава Лајчака и специјалног изасланика САД за Западни Балкан, саопштење у којем се наводи ''да је постигнут договор да се уклоне барикаде на северу КиМ''.

У саопштењу се додаје да се на састанку разговарало о процесу дијалога и наредним корацима, као и о најновијим дешавањима и актуелним питањима, преносе приштински медији.

Лајчак је по завршетку састанка раније вечерас рекао да барикаде треба уклонити политичким договором, а не булдожерима.

Кфор најавио повећање патрола на северу Косова

Мисија НАТО на Косову Кфор саопштила је да помно прати дешавања на северу Косова и додала да је блиском контакту са представницима "косовских" и српских снага, преноси Репоретри.

Кфор није одговорио да ли ће учествовати у уклањању барикада на северу, додаје се у извештају.

"Кфор наставља да буде изузетно опрезан и потпуно способан да спроведе свој мандат УН како би омогућио безбедно окружење и слободу кретања за све заједнице које живе на Косову.

"То укључује провећање патрола на северу Косова, у блиској сарадњи са Косовском полицијом и Еулексом", наводи се у саопштењу Кфор-а.

Кфор истиче да је у контакту и са безбедносним снагама Србије.

"Командант Кфор-а наставља да буде у контакту са својим колегама, укључујући представнике 'косовских' институција и безбедносних организација Косова, као и са шефом Оружаних снага Србије", додаје се у саопштењу.

Османи сутра церемонијално потписује захтев "Косова" за приступ ЕУ

Привремене приштинске институције су најавиле да ће се церемонија потписивања званичног захтева тзв. Косова за приступ ЕУ сутра у 11.00 часова. Захтев ће потписати Вјоса Османи, док ће догађају присуствовати премијер "Косова" Аљбин Курти и председник "парламента" Глаук Коњуфца.

После догађаја ће бити одржана конференција за новинаре.

Петковић: Многи потрчали да се противе повратку српске восјке на КиМ - а захтев још није упућен

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић казао је да је невероватно да су многи потрчали да се изјасне против захтева Србије о повратку снага безбедности на Косову, а да захтев још није ни упућен.

Петковић у објави на Твитеру наводи да имају сазнања да више команданата Кфор-а одлучују о Резолуцији 1244, од западних представника до Виоле фон Крамон и Раде Трајковић.

"Невероватно да су многи потрчали да се изјасне против захтева Србије о повратку снага безбедности на КиМ, а да захтев још није ни упућен.

"Али смо сазнали да имамо више команданата Кфор-а који одлучују о Резолуцији 1244 - од западних представника до Виоле фон Крамон и Раде Трајковић", поручио је Петковић.

ЕУЛЕКС потврдио: Омогућен транспорт лекова неопходних за лечење Дејана Пантића

Канцеларија Еулекса на Косову и Метохији потврдила је за Тањуг да је омогућен транспорт лекова неопходних за лечење ухапшеног бившег припадника косовоске полиције Дејана Пантића.

Из Еулекса додају да је мисија предала лекове команданту косовске полиције у Лепосавићу.

"Мисија је контакту са косовском полицијом, Специјалним тужилаштвом у Приштини, Посебним одељењем Основног суда у Приштини, као и са адвокатом господина Пантића. У складу са својим мандатом, Еулекс прати овај случај како би проценио како се њиме баве косовске власти", наводи се у одговору достављеном Тањугу.

Председник привременог органа општине Лепосавић Зоран Тодић уручио је данас припадницима Еулекса лекове неопходне за лечење Пантића, пренели су раније данас медији.

Брнабић: Курти подједнако погубан за Србе и Албанце на Косову

Премијерка Србије Ана Брнабић казала је да Албанце на Косову не гледа као непријатеље и да је њена агнеда да Албанцима у јужној покрајини земље буде једнако добро као Србима.

Брнабић сматра да је косовски премијер Аљбин Курти једнако погубан како за Србе, тако и за Албанце који живе на Косову.

"Ја никог не гледам као непријатеља. Не гледам Албанце као непријатеље. Мислим да је то што Аљбин Курти ради једанко погубно за Албанце на КиМ. Оно што је моја агенда је да Албанцима на Косову буде једнако добро као Србима.

"Да тамо постоји једна стабилност која ће обезбедити еконосмки просперитет, радна места, инвестиције, јер када људи види да имају посао и неку преспективу за себе, нико неће желети да иде у рат. Али, милим да је политика Аљбина Куртија погубна за Албнце, посебно за млађе генерације. Не видим тамо никаву перпсективу", навела је Брнабић, преноси "Косово онлајн".

Бранбић је додала да Србија жели мир и стабилност.

"Замислите сада другачију ситуацију, да је Аљбин Курти на пример прагматично прихватио пред ову тешку зиму и изазовна времена, да ми сарађујемо на пољу енергетике, колико би то релаксирало читаву ситуацију, колико би то било другачије. Не, он је то одбио.

"Тако да не видим њих као непријатеље, мислим да би то било погубно да било кога видим као непријатеље. Оно што нам треба је мир и стабилност", поручила је Брнабић.

Премијер Северне Македоније: Изражавамо забринутост због онога што се дешава на северу КиМ

Македонски премијер Димитар Ковачевски изразио је забринутост због дешавања на северу Косова, јер сматра да такве тензије могу да изазову одређене регионалне негативне ефекте и да је решење у дијалогу који се већ води између Београда и Приштине уз посредовање ЕУ, објавила је македонска МИА на свом сајту.

"И министар спољних послова и ја изражавамо забринутост због онога што се дешава на северу 'Косова'. Сматрам да све стране треба да делују у правцу успостављања мира на северу 'Косова', јер такве тензије у том делу могу изазвати и одређене регионалне негативне ефекте. Сматрам да решење треба пронаћи кроз дијалог који је започет и који је уз међународно посредовање Србије и 'Косова'", рекао је Ковачевски одговарајући на питање новинара на данашњој конференцији за новинаре у влади.

Петковић: Уручивање пресуде Тодосијевићу с циљем да се застраше Срби

Данашње уручивање пресуде Ивану Тодосијевићу пажљиво срачунато и темпирано у Приштини с једним јединим циљем – да се изврши додатни притисак на Србе, да се они застраше и да им се стави фластер преко уста, да нигде ни на једном месту не смеју да упозоре на терор Приштине, рекао је директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић.

"Очигледно је да Курти на све начине покушава да испровоцира Србе и нову кризу на терену, јер није успео ни дугим цевима ни оклопним возилима да изазове неодмерену реакцију нашег народа! Срби не наседају на његове провокације и зато сада удара на Ивана Тодосијевића, јер зна да је сваки Србин на Косову и Метохији солидаран са њим", навео је Петковић на Фејсбуку.

Он је истакао да је у случају Ивана Тодосијевића прекршено више одредаба Бриселског споразума, посебно тачка 10.

"Она каже да састав судија судског већа за случајеве који долазе из српских средина мора бити већински српски, док су Тодосијевићу прекршена и сва остала основна демократска и грађанска права на слободу говора и мишљења", навео је Петковић.

Вучић сутра са Лајчаком, а наком тога и са Ескобаром

Председник Републике Александар Вучић састаће се сутра са специјалним представником Европске уније за дијалог Београда и Приштине и друга регионална питања Западног Балкана Мирославом Лајчаком.

Након тог састанка планиран је и трилатерални сусрет председника Вучића са специјалним представником ЕУ Мирославом Лајчаком и замеником помоћника америчког државног секретара Габријелом Ескобаром.

"Војска" тзв. Косова појачана подофицирима сертификованим по највишим стандардима НАТО у Албанији

Министар одбране тзв. Косова Арменд Мехај саопштио је да су редови њихове "војске" појачани подофицирима који су сертификовани по највишим стандардима снага НАТО земаља.

Мехај је изразио захвалност Центру за стручно образовање подофицира Академије Оружаних снага Албаније уз коментар "заједно смо увек јачи".

Тодић уручио лекове за Пантића, син ухапшеног Србина моли Приштину да се бар на минут чује са оцем

Председник привременог органа општине Лепосавић Зоран Тодић уручио је данас припадницима Еулекса лекове неопходне за леченмје ухапшеног српског полицајца Дејана Пантића, преносе медији.

Раније данас Пантићев син Предраг апеловао је да се његовом оцу омогући да прими терапију и добије неопходне лекове јер је тежак срчани болесник,

Предраг Пантић је такође затражио да се бар на минут чује са оцем, што Дејану припада према свим законима и правилима, али Приштина то не дозвољава, већ га и даље држе изолованог и заточеног у специјалној бази.

Полиција тзв. Косова најављује нова хапшења

Ситуација на северу покрајине и даље иста, прелази Јариње и Брњак и даље затворени, а приштинска полиција наставиће да приводи осумњичене, саопштено је из полиције такозваног Косова.

Приштинска полиција одбацује као неистините, како су рекли "спекулације" углавном српских медија да се њени припадници грубо и непријатељски понашају према српској заједници.

У саопштењу се наводи да "упркос пријављеним криминалним групама и нападима на безбедносно особље и медије", полиција тзв. косова наставља да "буде посвећена највишем нивоу обављања дужности".

Навели су, такође, да ће наставити да се залажу за безбедност свих грађана без разлике и извођење осумњичених лица пред правосудне органе.

Министри ЕУ: Очекујемо нормализацију односа Београда и Приштине

Министри ЕУ затражили су од Београда и Приштине да се уздрже од радњи или изјава које подстичу тензије, уз позив да се ангажују на постизању правно обавезујућег споразума.

Процес проширења Европске уније и стање у земљама које су укључене у овај процес, укључујући и земље Западног Балкана, биле су главна тема састанка Савета за опште послове ЕУ, одржаног у данас у Бриселу.

Очекује се да ће тзв. Косово ове седмице поднети захтев за чланство у Европској унији.

Дачић разговарао са шефицом Унмика о решавању проблема на КиМ

Дијалог једини начин за конструктивно решавање актуелног проблема на КиМ, закључак је разговора шефа српске дипломатије Ивица Дачића и специјалне представнице генералног секретара УН и шефице Унмика Каролине Зијаде, саопштено је из министарства. 

Министар је изјавио да је за Србију УН најзначајнија међународна организација у контексту очувања територијалног интегритета и суверенитета, и додао да су он лично и Србија посвећени наставку сарадње са Унмик, наводи се у саопштењу Министарства.

Дачић је нагласио да је приоритет Србије постизање компромисних решења за многа животна питања на КиМ и подсетио да је од потписивања Бриселског споразума прошло девет година.
Нагласио је да и даље нема напретка у имплементацији обавеза које је преузела друга страна, пре свега у вези са оснивањем Заједнице српских општина.

Каролин Зијаде је захвалила је на подршци раду и отворености за сарадњу са Мисијом Унмик и Кфор и изразила и своју личну посвећеност унапређењу регионалне сарадње која непосредно доприноси процесу помирења.

Боцан-Харченко: Русија стоји уз Србију, не напуштамо своје

Тврдње Запада да Русија тренутно нема времена за Косово и Метохију нису тачне,рекао је амбасадор Руске Федерације у београду Александар Боцан-Харченко.

"Желео бих да истакнем да постоје потпуно нетачне тврдње да Русија сада нема времена за Косово. Управо на основу ове лажне премисе Запад је заоштрио ситуацију", рекао је Боцан-Харченко за ТВ канал Соловјев лајв.

Више детаља прочитајте опширније...

Хеликоптер Кфора надлеће Рударе (ВИДЕО)

Како јавља репортер РТ Балкан са лица места, ово је хеликоптер који надлеће Рударе последњих сат времена.

Као што се види на снимку - хеликоптер носи већи товар привезан канапом. 

Срби на барикадама: Борба или предаја, нема нам друге

Логорске ватре гореле су читаве ноћи, неке од њих су упаљене испред шатора у којима су људи пред зору тражили спас од велике хладноће. 

"Имам данас скоро 30 година и сећам се, била сам мала, имала сам тек седам или осам година, кад је мој отац одлазио на барикаде, кад смо мајка и сестра и ја остајале кући: мајка уплакана, ја уплашена, хоће ли нам се вратити. Прошле су 23 године, на барикадама сам сад ја, на очевом месту. Борба за голи опстанак која траје и којој се не види крај. Седим крај ове ватре и размишљам, чека ли иста судбина и моју децу сутра?".

Овако данас, на барикади у Рудару близу Звечана, тече прича једне од жена које се греју око логорских ватри које поред магистрале, горе четврти дан.

Стотине људи је и данас на барикадама у Рудару. Слично је у Србовцу, Ибарској Слатини, Лешку, на магистрали близу Варага код Зубиног потока.

Четири хеликоптера управо су пролетела изнад Рашке у правцу административне линије са КиМ

Према речима очевидаца у ваздуху се налази одељење десантно-јуришних хеликоптера Ми-35М и борбена верзија вишенаменског хеликоптера Х-145М, а није искључено ни присуство ловачко бомбардерске авијације.

Са друге стране линије приметно ангажовање транспортних хеликоптера из састава КФОР-а.

Тодосијевићу уручена пресуда, годину дана затвора за наводно пдостицање на мржњу због истине о Рачку

Ивану Тодосијевићу данас је стигла писана и преведена пресуда којом је у октобру ове године осуђен на годину дана затвора због наводног подстицања на националну, расну и верску мржњу, све зато што је читавом свету рекао истину о Рачку јављају "Новости".

Пресуда из октобра је донета у поновљеном процесу против Тодосијевића и његов адвокат ће већ у четвртак поднети жалбу Апелационом суду. Очигледно је да је уручивање пресуде Тодосијевићу срачунато и темпирано баш у овом тренутку с намером Приштине да додатно заплаши Србе на КиМ и изазове нове тензије и потенцијалну кризу. 

Овом драконском пресудом из октобра ове године, Курти је брутално прегазио одредбе Бриселског споразума које се тичу права на правично суђење Србима који долазе из српских средина, овим Приштина жели да  укине  слобода говора за сваког Србина на Косову и Метохији. Србима се брани да слободно говоре и мисле.

Брнабић позвала ЕУ да помогне са ослобађањем Дејана Пантића

Премијерка Србије Ана Брнабић позвала је данас ЕУ да помогне да Дејан Пантић буде пуштен из притвора наводећи да је згрожена због онога што му се дешава.

Она је подсетила да је у последње време било више таквих хапшења невиних људи и оценила да је криза у покрајини изазвана да би Аљбин Курти вршио притисак на Београд.

"Како ја да кажем Србима на барикадама из удобности Београда да буду стрпљиви и толерантни? Како кад они одведу децу у вртић и тамо им упадну наоружани специјалци РОСУ? Да вам нису безбедна деца у вртићу, да ли бисте били на барикадама", упитала је премијерка одговарајући на питање да ли ће позвати Србе да уклоне барикаде.

Она је позвала на примену Бриселског споразума и рекла да не разуме зашто он не може да буде примењен и шта је ту проблем.

"Молим Кфор и Еулекс да раде свој посао, јер га сада не раде. Ми ћемо дати све од себе да сачувамо мир", рекла је премијерка

Брнабић је навела и да постоје велика неслагања са САД у вези са питањем КиМ, али је додала како је сарадња са америчком страном боља него икада у последњих 30 година и да је захваљујући томе нађено решење за регистарске таблице и личне карте.

Срђан Петровић из Велике Хоче: Нисам био конкурент Албанцима, хтео сам да платим и казну-нису дали

Власник винарије из Велике Хоче Срђан Петровић, коме је приштинска царина с полицијом одузела 42.000 литара вина, каже да је био спреман да плати казну уколико је био у питању прекршај, напомињући да вино није продавао на територији КиМ, нити био конкурент албанским колегама, рекао је Петровић за Пинк.

Петровић каже да поводом овог инцидента нико из међународне заједнице није реаговао.

"Нико није хтео да нас позове, чује наш апел, мада је син писао мејлове, слао. Желели смо да направимо компромис као да смо слутили да ће доћи до оваквог проблема. Не видим да смо ми овакав реметилачки фактор да је морало доћи до овога. Ако је прекршај дајте да платимо. Две године је била корона, три месеца сам био на кисеонику, залихе су се гомилале. Ја нисам моје вино продавао по Косову и Метохији, нити сам био конкурент колегама Албанцима", навео је Петровић.

Петровић каже да му је отац прва генерација школованих винара у општини Ораховац, заједно са другим Србима и Албанцима који су завршили ту школу и подигли винарство у Великој Хочи.

Курти потврдио: Подносимо захтев за чланство у ЕУ ове седмице

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти потврдио је данас да ће тзв. Косово ове седмице поднети захтев за чланство у Европској унији.

Више детаља прочитајте опширније...

Хеликоптери Кфора носе храну "косовским полицајцима"?

У овом тренутку изнад Рудара надлетела су два хеликоптера Кфора који су се упутили у правцу Јариња. Летелице су на ужадима носиле велике пакете у којима су, како се претпоставља, намирнице намењене припадницима "косовске полиције", које се налазе на Јарињу јавља репортер РТ Балкан.

База специјалних јединица "косовске полиције" се налазе на око километар од административног прелаза и до њих се не може доћи због постављених барикада.

Такође, примећено је да од суботе, када су Срби поставили барикаде, није дошло до смене запослених полицајаца на том административном прелазу.

Друга могућност је да су хеликоптери који су носили пакете заправо одлетели до базе Кфора у Поповом пољу код Лепосавића.

Упућена нова ургенција Приштини: Тражимо да се ухапшеном Србину хитно доставе лекови

Официр за везу Београда и Приштине Дејан Павићевић упутио је данас нову ургенцију и допис Приштини којом захтева да му се омогући да посети Дејана Пантића и тражи да се ухапшеном Србину хитно омогући достава лекова с обзиром на то да се ради о озбиљном срчаном болеснику ког терапија одржава у животу, речено је Тањугу у Канцеларији за КиМ.

Павићевић је у свом допису у који је укључио и европске представнике на КиМ, приложио и отпусну листу и таксативно навео листу од шест медикамената који су неопходни Пантићу и који су му преписани од стране лекарског конзилијума с обзиром на то да је недавно оперисао срце и да му је уграђен стент.

Павићевић је и јуче тражио од Приштине да му се омогући да посети Дејана Пантића, кога су приштинске власти ухапсиле и притвориле 10. децембра.

Шефица Унмика озбиљно забринута због крхке безбедносне ситуације на северу КиМ

Специјална представница генералног секретара УН и шефица Унмика Каролина Зијаде, изразила је данас "озбиљну забринутост" због крхке безбедносне ситуације на северу КиМ и осудила као неприхватљиве "провокативне акције" које доводе до ескалације, преноси РТВ.

"У овом тренутку, од кључне је важности да се политички процес настави озбиљно и у доброј намери како би се донела дуготрајна решења. У том циљу, понављам свој позив на деескалацију и уздржаност", наводи се у саопштењу Каролине Зијаде.

Човић: На КиМ се врши репресија над Србима, Запад то игнорише и пребацује на барикаде

На Косову и Метохији врши се репресија кроз коју се спроводи етничко чишћење српске националне заједнице, изјавио је бивши председник Координационог центра за КиМ Небојша Човићза РТС.

"Ситуација на КиМ је производ намере појединих међународних структура, првенствено мислим на Американце па онда Немце и Французе који су дозволили Куртију да се понаша онако како се понаша. Ми доле имамо директну репресију кроз коју се спроводи етничко чишћење првенствено српске националне заједнице. Значи репресија може да ескалира и она постепено ескалира", оцењује Човић.

Каже да Запад то све игнорише и покушава да фокус пребаци на барикаде.

"И наравно сад смо у другом чину у ком се појављују барикаде, како сада Србе прогласити да су они заправо криви да су највећи проблем барикаде, а не узрок који је довео до барикада, а не талас превара који траје од 1999. године са разноразним споразумима кроз које они купују време грицкају наш суверенитет и гурају то ка некаквом некаквом циљу", истиче Човић.

Указује да је решење у директном спровођењу Резолуције Савета безбедности 1244, али да је Запад дискредитује и не признаје.

Упитан о француско-немачком предлогу наводи да он крши наш Устав и Резолуцију Савета безбедности 1244.

"Што се тиче француско-немачког предлога он је бесмислица, ни у једној тачки он не може да се проведе зато што он од почетка до краја у свих 10 тачака или већ колико их има се крши наш Устав и Резолуција Савета безбедности 1244. Знате њима кад треба резолуција они се позову на њу, а овамо је дисквалификуку и дискредитују", казао је он.

Наводи да треба Србија треба да тражи моментално пуштање свих недужно ухапшених људи на простору Косова, моментално повлачење Росу са севера Косова, моментално укидање КБС, које, како додаје, ни по једном документу нису могле да буду направљене и моментално формирање Заједнице српских општина, али по изворном документу.

"У Бриселском споразуму има једна од 15 тачака у којој се каже да ће динамика бити одређена до 26. априла 2013. године и тај рок за формирање али такве изворне Заједнице српских општина хајде да не претерујем, ајде нека не буде крај ове године нека буде 31. јануар 2023., али ја сам потпуно сигуран да ни Курти, ни они никада неће формирати Заједницу српских општина", оцењује Човић.

Кфор: Београд и Приштина да реше своја питања кроз дијалог

Мисија Кфор саопштила је данас да је једини пут ка миру да Београд и Приштина реше своја питања кроз дијалог и да дођу до решења које поштује права свих заједница.

"Једини пут ка миру је да Београд и Приштина реше своја питања кроз дијалог и да дођу до решења које поштује права свих заједница. Важно је избећи било какву поновну ескалацију. КФОР остаје изузетно опрезан и потпуно способан да испуни свој мандат УН"

Петковић: Дејан Пантић већ четири дана без лекова

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић саопштио је данас да Дејан Пантић, кога је полиција тзв. Косова противправно ухапсила, већ четврти дан нема лекове, због чега му је живот угрожен.

"Већ четврти дан Аљбин Курти не дозвољава да тежак срчани болесник који је недавно оперисан добије неопходну терапију! Његова породица са њим не може да ступи у контакт", написао је Петковић на Твитеру.

Он је поставио питање има ли Дејан право на живот и на лечење или су му сва та права ускраћена само зато што је Србин.

"Дозволите доставу лекова Дејану пре него што буде касно!", поручио је Петковић.

Питао је да ли неко у Европи види то Куртијево иживљавање или виде само барикаде и у објави означио специјалног изасланика ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослава Лајчака и Еулекс.

Харадинај после састанка са Ховенијером и Ескобаром: Залагање САД ће "спасити ситуацију"

Лидер Алијансе за будућност Косова Рамуш Харадинај саопштио је после састанка са изаслаником Сједињених Америчких Држава Габријелом Ескобаром и амбасадором САД Џефријем Ховенијером да су они фокуирани на дешавања на северу Косова са захтевом да се спусте тензије и уклоне барикаде.

Харадинај је на Фејсбуку истакао да верује да ће залагање САД "спасити ситуацију".

"Управо сам завршио састанак са господином Ескобаром и амбасадором Ховенијером. Могу вам рећи да су прилично фокусирани на дешавања у земљи, посебно на северу, са експлицитним захтевом да се спусте тензије, уклоне барикаде и да се врати нормалност у том делу земље. Верујем да ће ово озбиљно залагање САД спасити ситуацију и вратити нас коначном споразуму о признању 'Косова' и Србије. У име АКБ, захвалио сам на виталној помоћи коју Америка пружа 'Косову'", навео је Харадинај.

Столтенберг: НАТО је будан, пажљиво пратимо ситуацију на КиМ

НАТО веома пажљиво прати ситуацију на Косову и Метохији, рекао је генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг за "Франс 24".

"Наше снаге су способне, спремне и будне. НАТО снаге и ЕУ тесно сарађују и моја порука свим странама је да се уздрже од реторике која доприноси ескалацији сукоба и да помогну да се спусте тензије", рекао је Столтенберг за телевизијску станицу "Франс 24".

Столтенберг је истакао да је НАТО веома усредсређен на питање тзв. Косова и Западног Балкана.

Понос и пркос: Српска деца из вртића певају "Домовина се брани лепотом" (Видео)

Група малишана у вртићу "Даница Јарамаз" у Косовској Митровици узраста од  од четири године певају песму "Домовина се брани лепотом" песника Љубивоја Ршумовића, преносе "Новости".

О'Брајен: Потребна озбиљна интервенција САД на КиМ

Потребна је озбиљна интервенција САД како би се мировни процес између тзв. Косова и Србије вратио на прави пут оцењује саветник за националну безбедност некадашњег америчког председника Доналда Трампа Роберт О'Брајен.

О'Брајен је, коментаришући твит некадашњег специјалног изасланика америчког председника за дијалог тзв. Косова и Србије Ричард Гренел, написао да се треба замислити и озбиљно схватити када неко попут Гренела то каже.

Ричард Гренел је, подсетимо, позвао Европљане да "промене стратегију у вези 'Косова' и Србије", јер према њему само погоршавају ствари. 

Француска забринута због ситуације на северу Косова и Метохије

Француско министарство спољних послова саопштило је данас да је Француска "веома забринут" због пораста тензија на северу Косова и Метохије и да оштро осуђује свако насиље на терену.

"Француска је веома забринута због ситуације на северу 'Косова' и оштро осуђује неприхватљив напад на мисију ЕУЛЕX-а на Косову и све акте насиља на терену", наводи се у саопштењу министарства.

Париз је позвао стране да покажу "највећу уздржаност и осећај одговорности како би биле смањене тензије".

"Француска у потпуности подржава европско посредовање, које мора да постигне напредак у свеобухватном, правно обавезујућем споразуму између Србије и 'Косова'", наводи француско министарство спољних послова.

Проф. Ђукановић: ЕУ нема довољно јак кредибилитет да утиче да се тензије смире

Међународна заједница у овом тренутку нема релевантан одговор на кризу на Косову и Метохији, рекао је Драган Ђукановић, председник Центра за спољну политику и професор Факултета политичких наука у Београду изјавио је за РТС.

ЕУ, напомиње професор Ђукановић, увек апелује на обе стране.

"Ово није изузетак. Мислим да ЕУ нема довољно јак кредибилитет да утиче да се тензије смире", сматра Ђукановић.

Према његовим речима, специјални изасланик САД за Западни Балкан Габријел Ескобар се састао и са представницима Српске листе, што је сигнал да оне желе да утичу на деескаацију.

"Чини ми се да је покушај да се убрзају дипломатске активности, а и најављена је и посета Мирослава Лајчака и Београду и Приштини до краја седмице", додаје Ђукановић.

Ђукановић истиче да је у септембру било две године од постизања Вашингтонског споразума, а да Приштина није применила ништа од потписаног.

"Он једнострано није примењен од стране Приштине. И први споразум о нормализацији из 2013. такође. Мислим да ће фокус и ЕУ и САД бити не само у потенцијалном кораку унапред у дијалогу, већ да се примени оно што је до сада договорено", указује Ђукановић.

Власти у Приштини, каже, покушавају да утичу на своје бирачко тело и да сачувају садашњи однос снага међу политичким партијама косметских Албанаца.

Ескобар са лидерима приштинске опозиције

Специјални изасланик САД за Западни Балкан Габријел Ескобар данас се састаје са лидерима опозиције на Косову, преноси Репортери.

Он ће се састати са лидером Демократске партије Косова Мемљијем Краснићијем, председником Демократског савеза Косова Љумиром Абдиџикуом као и шефом Алијнсе за будућност Косова Рамушом Харадинајем у америчкој амбасади у Приштини.

Састанак је сазвао саветник у америчком Стејт департменту Дерек Шоле, који је отказао долазак на Косово, јер је био тестиран позитиван на коронавирус.

Са Ескобаром и лидерима опозиционих партија, на састанку који је почео у осам сати, присуствује и амерички амбасадор у Приштини Џеф Ховенијер.

Патроле Еулекса и ноћас

Трећу ноћ заредом Срби на северу Косова и Метохије провели су на барикадама, по великој хладноћи, под шаторима, поред логорских ватри. Како јавља репортер РТ Балкан, и ова ноћ протекла је уз велике тензије, ишчекивања да ли ће власти уз Приштине покушати евентуално акцију уклањања неке од пет барикада које су на северу постављене у суботу поподне после хапшења бившег полицајца Дејана Пантића.

Школе на северу КиМ, и средње и основне ни јутрос не раде.

Главни путни прави на северу Косова и јутрос су, четврти дан заредом блокорани на пет места, у Рудару, Србовцу, Ибарској Слатини, Лешку и код села Вараге близу Зубиног Потока. "Косовска полиција" од суботе увече не дозвољава прелаз преко Јариња и Брњака.

Представници Српске листе синоћ су у Приштини разговарали са америчким изаслаником Габријелом Ескобаром али детаљи разговора нису познати.

Припадници ЕУЛЕКС полиције и ноћас су патролирали Северном Митровицом, Звечаном, путевима који нису блокирани, патроле италијанских карабињера и јутрос су на главном мосту на Ибру између северног и јужног дела града.

Амабасадор Ђурић са конгресменом Вилсоном о ситуацији на КиМ

Амбасадор Србије у САД Марко Ђурић састао се са конгресменом Џоом Вилсоном, чланом Одбора за спољне послове, са којим је разговарао о актуелним дешавањима на светској политичкој сцени и заједничкој жељи за престанком рата у источној Европи, као и ситуацији на Косову.
Ђурић је Вилсону указао на "дешавања на простору Косова и Метохије последњих дана и дестабилизујуће потезе приштинских власти, истичући чињенице које говоре у прилог конструктивном приступу Београда као кредибилног саговорника за преговарачким столом", саопштила је Амбасада Србије у Вашингтону.

Оценивши га као искреног пријатеља наше земље, који показује да Србија и САД деле заједничке вредности мира, разумевања и сарадње, амбасадор Ђурић истакао је да Србија веома цени свесрдну подршку конгресмена Вилсона отпочињању стратешког дијалога Србије и САД, као и иницијативи Отворени Балкан.

С тим у вези, исказао је посебну захвалност на конгресном писму које је конгресмен Вилсон, заједно са конгресменом Ериком Сволвелом, недавно упутио председнику Џозефу Бајдену, са предлогом да САД буде домаћин Самита држава Отвореног Балкана.

Међу темама разговора биле су и перспективе даљег унапређења војне сарадње Србије и САД, као и заједнички планови у домену проширења активности и чланства Српског конгресног кокуса, наведено је у саопштењу.

Кобре хоће да иду на КиМ

Чак 99 одсто припадника Кобри који чувају председника Србије Александра Вучића тражили су да иду на Косово и Метохију, преносе "Новости".

Председник Србије Александар Вучић заплакао је кад их је видео на седници Савета за безбедност која је одржана у недељу.

Након седнице председник се обратио грађанима те рекао да на КиМ имамо тешку борбу једног народа за опстанак на својим огњиштима. Он је поновио да "косовска полиција" нема никакво право да буде на северу Косова и Метохије, већ то мора бити Директорат Север.

Приштина подноси захтев за чланство

Приштина је најавила да ће поднети захтев за чланство у Унији 15. децембра, Европска комисија је у октобру објавила редовни годишњи извештај о напретку земаља Западног Балкана на њиховом европском путу и министри ће данас донети закључке на основу ових извештаја.

Чешко председништво Унијом ће примити захтев Приштине за чланство у ЕУ. Извор додаје да се ради о дугој процедури и да ће наредно шведско председништво Унијом да ради на томе. Захтев за чланство ће од Приштине примити чешки министар за европске послове Микулаш Бек, објаснио је извор Танјуга.

У нацрт документа о Западном Балкану који ће министри усвојити на данашњем састанку, а у који је Танјуг имао увид, тачка посвећена дијалогу између Београда и Приштине је празна и биће попуњена пре самог почетка министарског сусрета, а можда тек пред самит ЕУ лидера 15 и 16 децембра, у зависности од развоја догађаја на северу КиМ.

Високи европски функционер је јуче изјавио да су закључци о проширењу "кључан стратешки инструмент ЕУ", да је важно да се одржи стабилност у Европи у новој геополитичкој реалности и изразио је наду да ће министри ЕУ пружити пуну подршку политици проширења.