Распада се Домовински покрет? У Хрватској ниче нова странка

Марио Радић, иницијатор оснивања странке, каже да ће то бити модерна, суверенистичка странка, далеко критичнија према власти од својих претходника

По целој Хрватској осванули су плакати на којима пише "Црно на бело", а реч је о новој странци која настаје после раскола у Домовинском покрету. Иницијатор оснивања нове странке, за коју се још не зна како ће се звати, је Марио Радић, до јуче главни финансијер Домовинског покрета који је на страначким изборима изгубио од Ивана Пенаве, градоначелника Вуковара. 

У међувремену су пале бројне увреде и оптужбе између две струје које су и довеле до раскола крајње десничарске странке у Хрватској, која се "прославила", пре свега, у исказивању мржње према Србима у Хрватској, пишу "Вечерње новости".

"Наша странка биће нешто сасвим ново у политичком свету", најављује Радић, сувласник великог трговачког ланца "Певекс", насталог после краха оснивача и првог власника Здравка Певеца.

Пенава, бивши члан ХДЗ-а, који је изашао из странке и жестоко је критиковао, сада здушно подржава владајући ХДЗ, а Радић најављује "модерну", суверенистичку странку, која би била много критичнија према власти.

Ако и неки посланици из "старог" Домовинског покрета приђу Радићу, ХДЗ ће остати са 76 руку у парламенту, што је минимално да се усвајају закони. Неки калкулишу да би СДСС могао да се прикључи већини у Сабору, иако се Пенава томе противио.

Анкете показују да је драстично пала популарност Домовинског покрета, заправо његовим остацима. Да су сада избори, странка би једва прошла у Сабор. Исцрпљена је и "муниција" која је покретала десничаре, отворена мржња према српској заједници испречавање да њихове странке учествују у политичком животу.

Очигледно, ни таква екстремна политика није дала резултате, а највећа српска странка СДСС, коју води Милорад Пуповац, није реаговала на бројне отворене провокације. Пре свега захваљујући Андреју Пленковићу нису смањена права која Срби у Хрватској имају, нити је влада ускратила финансирање српских институција, као и загребачких "Новости".

Међусобно препуцавање бивших и садашњих чланова Домовинског покрета брзо се завршило фијаском, а многи аналитичари тврде да је раскол дошао брже него што се претпостављало.

Аналитичар Жарко Пуховски за осниваче нове странке каже да бар "знају да изговоре три-четири сувисле реченице", а иза себе имају богатог инвеститора Мариа Радића, који је у добрим односима са најбогатијим Хрватом Павлом Вујновцем. Сви из старе и нове странке долазе из Славоније, а питање је да ли неколико десничарских странака уз ХДЗ уопште има шансе да се афирмише у политичком животу.

Највећа је енигма хоће ли остати парламентарна већина, јер су стални прелази чланова Домовинског покрета у нову, још званично непостојећу, странку. Министри из хрватске владе из редова Домовинског покрета, од којих многи имају дипломе факултета у БиХ, без претходног искуства у ресорима које сада воде, не показују жељу да "промене дрес", али је питање коме ће се приклонити посланици у Сабору.