Дачић присуствовао заједничкој вежби српске и кинеске полиције

Након вежбе, Дачић је обишао и тактичко-технички збор полицијске опреме и имао прилику да се упозна са најсавременијим средствима која кинеска полиција користи у свом раду

Потпредседник Владе и министар унутрашњих послова Републике Србије Ивица Дачић присуствовао је завршној вежби специјалних јединица МУП-а Србије и Министарства јавне безбедности Кине, заједно са замеником директора Бироа за јавну безбедност кинеског Министарства Тиан Јонгхаоом и замеником гувернера провинције Гуангдонг и директором Полицијске службе провинције Љу Гуоџоуом.

У вежби је учествовало 13 српских, припадника САЈ-а, и 47 кинеских полицајаца, а на вежби су демонстриране вештине снајпериста, употреба службених паса (претрага возила, предмета у возилу и лоцирање криминалаца, као и напад на истог, приказ поступања јединице за разбијање демонстрација и поступање приликом нарушавања јавног реда и мира), саопштио је МУП.

После тога приказана је вежба решавања талачке ситуације у отетом аутобусу и завршни део - упад у објекат и употреба хеликоптера за брзи десант на кров, упад у зграду коришћењем технике - робот пас и дрон са пушком.

Након вежбе, Дачић је обишао и тактичко-технички збор полицијске опреме и имао прилику да се упозна са најсавременијим средствима која кинеска полиција користи у свом раду. Такође, он је обишао и полицијске службенике који, са својим кинеским колегама, учествују у заједничким полицијским патролама у Гуангџоу.

У патролама учествује шест српских полицајаца, а патроле, које ће трајати месец дана, биће одржане и у другим јужним провинцијама Кине, као што су Хајнан и Џеђијанг.

Циљ заједничких патрола јесте да се пружањем подршке полицијским службеницима Министарства јавне безбедности, у комуникацији са српским држављанима у НР Кини, пружи помоћ српским туристима и створи безбедно туристичко окружење.