Вучић са Херцогом о ситуацији на Косову и Метохији и сукобу на Блиском истоку

Србија и Израел имају добре однносе рекао је председник Србије Александар Вучић након састанка са израелским председником Исаком Херцогом

Србија и Израел имају добре односе, а такви се односи обично виде у тешким а не лаким тренуцима, рекао је председник Србије Александар Вучић након састанка са израелским председником Исаком Херцогом.

"Српски народ је увек био уз јеврејски народ, током најтежих година, како Другог светског рата, тако и пре њега, али и данас, када то није ни мало једноставно", рекао је Вучић, додајући да је поносан на чињеницу да у Београду нема антисемитизма и што се наша јеврејска заједница, али и наши гости осећају добро и сигурно.

Вучић је израелском председнику рекао о свему што се дешава на Косову и Метохији и потреби поштовања међународног права, док је Херцог њега упознао са ситуацијом на Блиском истоку. Изралеском госту захвалио је и на подршци коју та земља пружа Србији за Експо.

Рекао је и да су разговарали о рату у Украјини, и да је израелском колеги захвалио за подршку у ГС УН поводом резолуције о Сребреници, односно за то што Израел није подржао ту резолуцију.

Важна заједничка тема је покушај спасавања дечака Алона Охела, који је држављанин Србије, додао је председник.

"Ја сам са више људи, мојих пријатеља из Арапског света, разговарао и молио да разговарају са онима који га држе као таоце и да замоле. И да ти људи знају да је то молба Републике Србије, молба свих нас, да Алон Охел буде пуштен кући". рекао је Вучић.

Херцог: Србију и Израел вежу јаке везе

Израел је рату, а "цео слободан свет треба да устане заједно против терора", поручио је Херцог.

Част му је, каже, и задовољство што је дошао у Србију, земљу коју са Израелом вежу јаке везе. 

"Од напада Хамаса на Израел Србија је подржавала Израел. Током напада 7. октобра лично сте позвали на ослобађање талаца. Угостили сте и израелске спортисте. Топли односи између наших земаља нису новина, њих прати заједничка историја српског и јеврејског народа", рекао је Херцог, закључујући да континуирани раст Србије пружа бескрајне могућности за сарадњу.

Израел четврти партнер Србије ван Европе

Вучић је најавио важан састанак о иновацијама и ИТ технологији и додао да је од огромног значаја у што краћем року израдити споразум о слободној трговини са Израелом.

"Имамо огроман простор за сарадњу у умрежавању информационих система, пољопривредној сарадњи и повећању пласмана наших производа на њихово тржиште и обрнуто, сајбер безбедности", рекао је Вучић, додајући да је само у првих седам месеци забележен скок броја изралеских туриста за више од 20 одсто у односу на исти период прошле године.

Директор Представништва ПКС у Израелу Александар Николић је на Округлом столу "Синергија у иновацијама и трговини: разговори Србије и Израела" истакао да је 2023. била рекордна у спољнотрговинској размени две земље, која је износила 121,3 милиона евра.

Према речима Николића, ово је право време за самит и форум када се има на уму искорак о упитима за инвестиције из Израела у нашу нашу земљу, а посебно када је реч о обновљивим изворима енергије.

"Ту посебно мислим на обновљиве изворе енергије и то у свим облицима а који садрже иновативне компоненте као што је на пример подземно складиштење произведене енергије", рекао је Николић.

Он је додао да су две земље у последње три године успеле да дуплирају трговинску размену, а да је прошла година била рекордна са 121, 3 милиона долара док се ове године очекује чак 170 милиона.

"Желео бих да истакнем оно што Израел чини посебно занимљивим за све, па и нашу земљу, а то су иновације, јер је Израел најјача стартап нација на свету", рекао је Николић.

Навео је да је будући да Србија 2027. организује ЕКСПО данашњи догађај прилика да се израелске компаније благовремено анимирају за изложбу, а посебно оне које су перципиране као одличне у иновацијама у спорту.

Истакао је да је због посебних околности у Израелу у последњих 11 месеци које узрокују проблеме у трговини са неким земљама да је то прилика за нашу земљу.

Директор Сектора за стратешке анализе, услуге и интернационализацију у ПКС Михаило Весовић је истакао да је у претходних пет година Израел постао наш четврти најважнији спољнотрговински партнер ван Европе и најважнији на Блиском Истоку.

Према његовим речима, само лане су две земље имале раст размене преко 50 одсто, али оно што је још важније јесте да ову размену прати и суштинска промена односа у смислу преношења искустава.

У оквиру догађаја предвиђено је потписивање три меморандума о разумевању између Привредне коморе Србије и Израелског института за извоз и међународну сарадњу, Федерације израелских привредних комора и Савеза индустријских произвођача Израела.

Такође, биће потписана заједничка изјава у области технолошких иновација између Канцеларије за ИТ и еУправу Владе Србије и Управе за иновације Израела.