Приштина подигла оптужницу за случај Бањска: Обухваћено 45 особа, међу њима и Радоичић

Ни Исуфај, ни Абази нису пристали да коментаришу да ли је Србија умешана у инцидент

Тзв. специјално тужилаштво Косова објавило је данас оптужницу против 45 особа за, како наводе, "терористички напад који се догодио у Бањској 24. септембра 2023. године".

Главни тужилац приштинске институције Блерим Исуфај рекао је да су интензивно радили на случају.

"Специјално тужилаштво је обавило вишемесечни интензиван рад у овом великом и сложеном предмету. По окончању истраге, након прикупљања доказа и ослањања на њих, подигло је оптужницу против 45 оптужених у овом случају", рекао је он на конференцији за новинаре, пренела је "Коха".

Исуфај је као разлог за одлагање подизања оптужнице навео пристизање резултата испитивања спроведених у иностранству.

Наим Абази, тужилац у овом случају, рекао је да је обављено 66 разговора са сведоцима и оптуженима.

Према његовим речима, као доказни материјал узето је 120 електричних уређаја, 1.266 комада оружја и друге опреме. 

Као изазове у обављању посла описао је недостатак прекограничне сарадње и потешкоће у праћењу средстава за прање новца и коришћење технологија у криминалним активностима од стране оптужених.

"Међутим, наша посвећеност да осветлимо ову прилику нас је гурнула кроз ове изазове. Оптужницом је обухваћено 45 особа које су имале различите улоге, од организовања, усмеравања терористичких активности до финансирања и прања новца. Међу оптуженима је и Милан Радоичић, који је одиграо важну улогу у координацији и криминалним активностима", навео је он.

Абази је нагласио да је Тужилаштво поднело десетине захтева за међународну правну сарадњу и да је захваљујући сарадњи са Европском унијом, Сједињеним Америчким Државама и другим државама могуће доћи до важних доказа.

"Ови захтеви су били од суштинског значаја за откривање путева финансирања и обезбеђивање доказа за подизање ове оптужнице", рекао је он.

Абази је рекао и да је током процеса одузета покретна и непокретна имовина, оклопна возила и више од 1.200 комада оружја.

"Ова акција има за циљ да спречи коришћење ове имовине за даље криминалне активности за циљане финансијске групе... Средства су пребачена преко сложених финансијских мрежа укључујући предузећа регистрована на име трећих лица и улагања у некретнине. Тражење овог новца захтевало је детаљну финансијску анализу и укључивање стручњака на терену", рекао је Абази.

Ни Исуфај, ни Абази нису пристали да коментаришу да ли је Србија умешана у инцидент.

У размени ватре у Бањској погинула су и тројица Срба и један косовски полицајац.