Дураковић би да хапси ауторе уџбеника историје у Републици Српској

Потпредседник Српске из реда бошњачког народа је изјавио да историчаре треба кривично гонити

У кампању против уџбеника за школе у Републици Српској укључио се и потпредседник Српске из реда бошњачког народа Ћамил Дураковић који каже да бошњачка деца неће похађати школе у којима ће изучавати да је Радован Караџић песник и психијатар.

Иако је то историјска чињеница, Дураковић је у интервјуу за Федералну ТВ рекао да "компромиса о историјским чињеницама и истини нема".

Дураковић тврди да Република Српска хоће да, како каже, легализује оно што је започето 90-тих година.

Он је то рекао одговарајући на питање "шта такозвани ствараоци Републике Српске, властодршци Републике Српске и и негатори геноцида хоће, тј. шта то нуде новим генерацијама у новом наставном плану".

"Морамо бити искрени и рећи да сва политика којој сведочимо од краја рата до данас је уствари рушилачка политика негирања државе Босне и Херцеговине, приказивање државе БиХ немогућом државом. Иако смо на политичкој сцени могли да гледамо запаљиву реторику, како је ми фамозно зовемо, бојим се да је ово сада покушај да се кроз образовни систем наметне један политички наратив који би нове генерације прихватиле и у коначници у сасвим нормалном амбијенту", каже Дураковић и додаје да ће сви они који не мисле тако напустити те просторе, а остаће они који ће схватити да "БиХ и није држава, већ Република Српска која ће радити на финалној реализацији плана о сецесији".

Упитан ко су историчари који пишу такву историју, Дураковић, који је раније био начелник општине Сребренице, каже да су "то историчари које треба кривично гонити".

"Видео сам да је неко већ покренуо неке кривичне пријаве. Сигурно ћу се и ја тиме позабавити. Дакле, ви искривљујете истину. Чуо сам да тужилаштво каже да нису надлежни за то. Па ко је надлежан? Онда ми мислимо да је то високи представник, а онда нам из међународне заједнице кажу - исцрпите правне механизме унутар државе. Дакле, ви не знате ко је више овде надлежан", рекао је Дураковић.

Реаговања у Федерацији БиХ на уџбеник историје за 9. разред основних школа у Републици Српској почео је непосредно након што је на интернет страници Републичког педагошког завода Српске објављен нови наставни план и програм.

Огласило се потом и Министарство просвете и културе Српске саопштењем у којем је, између осталог, поручено да је веома симптоматично да је интересовање медија из ФБиХ усмерено само ка једном наставном програму, и то наставног предмета Историје, те поручило да личности попут Ратка Младића и Радована Караџића, које су обављале значајне дужности, не могу бити изостављене приликом представљања догађаја који се односе на настанак Републике Српске и Одбрамбено-отаџбински рат.