Више јавно тужилаштво у Београду: Оптужница за Бањску без икаквог значаја

Такозване косовске институције немају никакву надлежност за вођење било каквих поступака, па ни кривичних, објаснио је Ненад Стефановић

Главни јавни тужилац Вишег јавног тужилаштва у Београду Ненад Стефановић изјавио је данас да са становишта правног поретка Републике Србије оптужница тзв. специјалног тужилаштва Косова против 45 особа за оружани сукоб у Бањској код Звечана, нема никакав значај.

Стефановић је за Танјуг подсетио да је територијални интегритет Србије у саставу са Косовом и Метохијом гарантован Резолуцијом 1244 Савета безбедности Уједињених нација и истиче да приштинске институције немају никакву надлежност за вођење било каквих поступака, па ни кривичних.

Стефановић је указао да се против Милана Радоичића, једног од 45 људи против којих је данас подигнута оптужница, води истрага пред Вишим јавним тужилаштвом у Београду због сумње да је заједно са више НН лица извршио три кривична дела.

У питању су: Удруживање ради вршења кривичних дела, Недозвољена производња, држање, ношење и промет ватреног оружја и експлозивних материја и Тешка дела против опште сигурности.

У оквиру истраге Више јавно тужилаштво у Београду се преко Министарства правде, обратило Еулексу и затражило да достави комплетна документација која се тиче догађаја од 24. септембра 2023. у месту Бањска, напоменуо је главни тужилац.

Стефановић је нагласио да документација до данас није достављена тужилаштву, нити је стигао било какав одговор од Еулекса.

Хил: САД не одустају

Амерички амбасадор Кристофер Хил изјавио је данас, поводом подизања оптужнице у Приштини против 45 особа за случај Бањска из октобра прошле године, да је амерички став по питању тог случаја познат и да се САД залажу да учесници тог догађаја треба да буду позвани на одговорност.

"Позиција САД око Бањске је добро позната, нисмо мењали став, залажемо се да учесници тог догађаја буду позвани на одговорност. Што се тиче односа Београда и Приштине, мора се вратити дијалогу. То је кључно, нема избегавања дијалога и сви напори треба да буду усмерени ка томе да се седне за преговарачки сто", нагласио је Хил.

Он је рекао да је тај став поновио и приликом јучерашње посете специјалног представника ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослава Лајчака Београду.