Србија и Балкан

Ђукановић о његовој смени с власти: Инцидент који ће проћи, ја само кажем – греоте

Иако га дуго није било у јавном животу, бивши црногорски председник појавио се данас у јавности и није пропустио прилику да говори како је земљу напао "великонационализам"
Ђукановић о његовој смени с власти: Инцидент који ће проћи, ја само кажем – греоте© Antonio Ahel/ATAImages

Црна Гора траје упркос свим алама које су кидисале на њу, јер има добре темеље који су изграђени у периоду деловања Видоја Жарковића, изјавио је бивши црногорски председник Мило Ђукановић.

Ђукановић, који се повукао из јавног живота након пораза на председничким изборима, данас се појавио на скупу организованом у част Жарковића, високог функционера из времена комунизма, а током политичке каријере био је премијер, председник скупштине, као и члан Председништва ЦК.

"То је био темељ на којем је било могуће даље развијати Црну Гору, без обзира што се налазимо у вртлогу десничарских насртаја и јефтиног популизма који је запљуснуо Црну Гору", сматра Ђукановић.

Ђукановић није штедео речи хвале за комунистичко руководство Црне Горе, наводећи да је то једна од најуспешнијих политичких генерација у историји земље.

"Тих 45 година су време фасцинантне изградње Црне Горе у сваком погледу. Политички земљотрес који је након тога уследио поништио је све што је та генерација стварала", сматра Ђукановић.

Како каже, у новијој историји се "препотенцирају" заслуге власти, што је, оцењује, тешко упоредити са периодом "социјалистичке изградње".

"Да не говоримо о овој новокомпонованој политичкој историји, где се за 100 дана власти говори о историјским постигнућима. Ја на то само кажем – греоте", каже Ђукановић.

Говорећи о актуелној власти наводи да су падови саставни део живота и да верује да је скуп више околности довео до тога да његова странка изгуби власт 2020.

"Али, оставимо то као инцидент који ће проћи. Црна Гора има добре антифашистичке, грађанске темеље, показује отпорност да се одупре помахниталом великонационализму и површности западне политике коју је генерисао монопол једне супер силе након хладног рата. Црна Гора опстаје у том вртлогу и смоћи ће снаге да из тог вртлога изађе и настави добрим путем који је трасиран после 2. светског рата", закључио је Ђукановић.

Ђукановић истиче да би независност 2006. године било теже остварити да није било ауторитета и људи из свих времена и власти који су, како наводи, знали вечиту опасност великосрпског национализма и који су, додаје, несебично себе дали у потребу обнове црногорске независности, као јединог гаранта нашег идентитет и просперитета.

image