Србија и Балкан

Херцог: Јеврејска заједница у Србији стоји као светионик

Израелски председник је положио венац на Споменик јеврејским жртвама фашизма и одао пошту страдалима, а церемонији полагања венца присуствовао је и министар спољних послова Србије Марко Ђурић
Херцог: Јеврејска заједница у Србији стоји као светионик© TANJUG/ MSP

Председник Израела Исак Херцог изјавио је данас да јеврејска заједница у Србији "стоји као светионик" и заједно с партнерима и пријатељима из српског друштва сећа се мрачних дана и поручује "никад више", након што је учествовао у церемонији полагања венца на Јеврејском гробљу у Београду, у оквиру званичне посете Србији.

"Поносна јеврејска заједница дуге историје у Србији, стоји као светионик, и заједно са пријатељима и партнерима из српског друштва сећамо се мрачних дана, јачајући своју одлучност и посвећеност, уз поруку: Никада више", написао је Херцог на свом налогу на мрежи Икс.

Он је положио венац на Споменик јеврејским жртвама фашизма и одао пошту страдалима.

"Стајао сам данас у Београду, сећајући се и тугујући, заједно са јеврејском заједницом код Споменика јеврејским жртвама највеће трагедије која је задесила наш народ. Сенка антисемитизма далеко је од давног сећања. И данас се суочавамо са тим древним злом док се наши храбри војници боре против терора и док широм света устајемо против мржње према Јеврејима која је присутна на улицама, универзитетским кампусима и друштвеним мрежама", написао је Херцог.

Церемонији полагања венца присуствовао је и министар спољних послова Србије Марко Ђурић, који је јутрос на београдском аеродрому дочекао председника Израела.

Први дан Херцогове посете обележили су састанци са највишим званичницима наше земље и сусрети посвећени развоју односа Србије и Израела.

image