Бајдена све више притискају да ублажи ограничења Украјини на употребу оружја

Актуелни амерички председник је рекао да се ради на окончању забране украјинске употребе оружја дугог домета

Администрација председника САД Џозефа Бајдена суочава се са све већим притиском и републиканаца и његових колега демократа да ублажи ограничења у погледу начина на који Украјина може да користи оружје које су им САД обезбедиле.

Сенатор Бен Кардин, демократа, председавајући Комитета Сената за спољне послове, рекао је да је време да се дозволи Украјини да буде у стању да се брани од ваздушних напада на ефикаснији начин, а да САД треба да буду лидер у том погледу, пренео је Ројтерс.

Упркос вапајима Владимира Зеленског, Бела кућа није била вољна да дозволи да се оружје које су испоручиле САД користи за гађање циљева дубоко у Русији из страха да би то могло ескалирати сукоб, навела је агенција.

Републиканци су позвали да се ограничења ублаже откако је Русија покренула Специјалну војну операцију, али утицајне демократе у Конгресу у последње време, такође, позивају на промену политике.

Посланици су поново упутили позиве у тренутку када су се амерички државни секретар Ентони Блинкен и британски министар спољних послова Дејвид Лами састали са највишим званичницима у Кијеву.

Блинкен је на конференцији за новинаре рекао да је разговарао о оружју дугог домета и да ће обавестити Бајдена о ономе што је чуо, али није казао да су ограничења укинута.

У писму Бајденовом саветнику за националну безбедност Џејку Саливену, конгресмен Бил Китинг, највиши демократа у подкомитету Представничког дома за Европу, јуче је позвао администрацију да дозволи употребу оружја америчке производње против војних циљева на руској територији.

Група републиканаца у Конгресу, укључујући председнике комитета за оружане снаге, спољне послове и обавештајне службе, такође је јуче објавила писмо у коме је изнет позив на укидање ограничења.

Бајден је јуче рекао да се ради на окончању забране украјинске употребе оружја дугог домета.

Велика Британија је одлучила да дозволи Кијеву да користи ракете "сторм шедоу" за гађање циљева у Русији, пише "Гардијан", позивајући се на изворе у Влади.

"Извори у британској влади саопштили су да је већ донета одлука да се Украјини дозволи коришћење пројектила 'сторм шедоу' против циљева у Русији", наводи лист.

Руски председник Владимир Путин раније је изјавио да представници земаља НАТО-а треба да буду свесни "чиме се играју" када говоре о плановима да се Кијеву дозволи да гађа циљеве дубоко на територији Русије ракетним системима које је Запад испоручио Оружаним снагама Украјине.

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров назвао је дискусију о могућој употреби Кијева ракета "сторм шедоу" за ударе дубоко на руску територију "играњем ватром".