Пред изборе у БиХ: Камиони оружаних снага превозиће гласачке листиће?

Сви органи власти обавезни су да помогну органима надлежним за спровођење избора, кажу у ЦИК-у БиХ, док заменик министра одбране у Савету министара БиХ Александар Гогановић одговара да није коректно од ЦИК-а да због своје неорганизованости, у изборни процес увлачи Оружане снаге

Мање од месец дана је остало до одржавања локалних избора у БиХ, који су заказани за 6. октобар, а Централна изборна комисија ЦИК БиХ, нема осигуран транспорт гласачких листића.

Разлог за то су поништена два тендера за услуге транспорта изборног материјала, односно није изабран понуђач који би тај посао обавио. Вредност тендера је око 200.000 марака, а гласачки листићи би требало да буду транспортовани у 142 изборне јединице у БиХ.

Због ове ситуације помоћ за услуге транспорта изборног материјала ЦИК је затражила од Министарства одбране БиХ сматрајући, како кажу, да министарство располаже са довољно возила.

"Према Изборном закону БиХ, сви органи власти на свим нивоима, обавезни су да помогну органима надлежним за спровођење избора. ЦИК се обратила за подршку Министарству одбране БиХ и преговори су у току", кажу из Централне изборне комисије.

Из ЦИК-а истичу да изборни процес не сме бити доведен у питање. У оквиру вредности овог тендера, осим транспорта гласачких листића, био је планиран и транспорт неосетљивог изборног материјала, попут оловки, маркера, врећа и бирачких спискова.

Заменик министра одбране у Савету министара БиХ Александар Гогановић изјавио је да неће подржати захтев ЦИК упућен министарству.

"Не подржавам идеју да возила Министарства одбране и ОС превозе изборни материјал", рекао је Гогановић.

Истакао је да није коректно од ЦИК да због своје неорганизованости, у изборни процес увлачи Оружане снаге.

"Сведоци смо да се кроз сваки изборни циклус провлачи прича о нерегуларности избора. Неприхватљиво ми је да сада ЦИК жели да у исту причу увуче ОС и на тај начин уруши њихов интегритет", сматра Гогановић.

Први поступак јавне набавке за услуге транспорта гласачких листића покренут је 15. маја, а поништен 13. јуна, јер ниједна од две пристигле понуде нису испуњавале услове.

На тендер су се пријавиле фирме из Сарајева које је требало да имају најмање 30 ангажованих возача. То укључује да располажу и са најмање 30 возила - комбија и камиона носивости од пет до 10 тона.

Други поступак покренут је 2. јула, а поништен 6. септембра, јер ни тада ниједна од понуда није била прихватљива.