Србија и Балкан

Документација из затворених српских институција у архиву тзв. Косова: Имају грађу од 1943. до 2000.

Ова прилично обимна грађа иако нема вредност званичне документације с обзиром на то да је настала кршењем уставног поретка може послужити као материјал за потребе истраживања, саопштила је архивска агенција тзв. Косова
Документација из затворених српских институција у архиву тзв. Косова: Имају грађу од 1943. до 2000.© FOTO TANJUG/ STR

Агенција за архиве тзв. Косова саопштила је да је завршен пренос и спајање архивске грађе – дела архивског фонда Међуопштинског архива Митровица, који су, како наводе, "нелегално чувале нелегалне паралелне структуре у општинама Лепосавић, Звечан и Северна Митровица".

Како се наводи, архивски материјал је примљен и испоручен од стране косовске полиције у складу са процедурама и депонован је у складишне објекте агенције.

"Процес пријема и подношења надгледали су инспектори и руководиоци агенције. Ова прилично обимна грађа биће подвргнута процедурама обраде, прилагођавања и дигитализације и на крају ће бити припојена архивским фондовима према професионалним принципима, критеријумима и нормама архивирања", наводи се у саопштењу и додаје да у великој мери архивска грађа обухвата период од 1943. до 2000. године.

Додаје се и да ће агенција донети одлуку о складиштењу овог материјала.

"Агенција је од стране косовске полиције као носиоца фонда (нелегалне општине немају ни статус креатора фонда ни власника фонда због незаконитих активности), прихватила материјале настале деловањем паралелних нелегалних структура у северним општинама. Они, иако немају вредност званичне документације с обзиром да су настали кршењем уставног поретка могу послужити као материјал за потребе истраживања. Агенција ће, у складу са законом, након обраде и руковања овим материјалом, у сарадњи са надлежним институцијама Косова, коначно одлучити о облику дугорочног управљања овом документацијом", истиче се у саопштењу.

Додаје се да је прихватање архивске грађе из северних општина "изванредно достигнуће званичне архивске мреже на Косову".

image