Пленковић најавио нови пакет хрватске војне помоћи Кијеву

Хрватски премијер је у ненајављеној посети Украјини најавио самит земаља југоистока Европе у Дубровнику у октобру с циљем подршке Украјини

Хрватски премијер Андреј Пленковић је лидеру украјинског режима Владимиру Зеленском у Кијеву представио најновији пакет мера за помоћ Украјини, којим је укупна војна помоћ Хрватске порасла на "више од 200 милиона евра током протекле две године".

"Такође, веома сам срећан што вам Хрватска помаже у разминирању. Били смо домаћини највеће прве међународне конференције о разминирању, операционализујемо наша обећања и у финансијском и у оперативном смислу тако што наша водећа фирма за разминирање отвара своју подружницу у Кијеву", што се односило на фирму ДОК-ИНГ.

Зеленски је на почетку састанка хрватској делегацији предвођеној Пленковићем захвалио на свој подршци у рату.

"Одувек смо рачунали на вашу подршку,  поготово у политичким питањима попут нашег пута према Европској унији и НАТО савезу. Захвални смо вашем народу што је примио наше избеглице", казао је Зеленски хрватском премијеру, преноси Хина.

Пленковић је раније данас стигао у ненајављену посету Украјини, а касније је на Иксу најавио самит земаља југоистока Европе у Дубровнику у октобру с циљем подршке Украјини и њеној територијалној целовитости.

Он је рекао да је засад одзив лидера земаља Југоисточне Европе за самит подршке Украјини у Дубровнику веома добар.