Без казне за бившег посланика у Сабору: Тврди да није разбијао ћириличне табле у Вуковару

Стево Цулеј је неправоснажно је ослобођен на вуковарском Жупанијском суду због подстицања насиља на протесту у септембру 2013. у Вуковару након постављања двојезичних плоча на државним институцијама у том граду

Бивши посланик у Сабору и председник Удружења специјалне полиције из домовинског рата Стево Цулеј неправоснажно је ослобођен на вуковарском Жупанијском суду због подстицања насиља на протесту у септембру 2013. у Вуковару након постављања двојезичних плоча на државним институцијама у том граду.

У изјави новинарима Цулеј је рекао да он није разбио ни једну плочу, као и да никога није подстицао на насиље, него да је само позвао окупљене грађане, бранитеље и "страдалнике" да оду до места где су постављене плоче, пренела је Хина.

Рекао је и да је две године раније такође, због недостатка доказа, био ослобођен истих оптужби и да се то поновило и сада.

Почетком септембра 2013. године влада, на чијем је челу био данашњи председник Хрватске Зоран Милановић, постављањем двојезичних плоча на латиници и ћирилици на зграде државних установа и институција започела је примену Закона о упораби језика и писма националних мањина у Хрватској.

Уследили су протести дела вуковарских ветерана, а у нагуравању са учесницима протеста лакше је повређено неколико припадника полиције.
До сада је због разбијања двојезичних плоча у Вуковару, које су разбијане у неколико десетина случајева, осуђено више од 20 особа на условне затворске казне.