Србија и Балкан

Додик са Орбаном: Не верујемо у лекције и санкције, већ у дијалог и сарадњу

Председник Републике Српске Милорад Додик састао се у Будимпешти са мађарским премијером Виктором Орбаном.
Додик са Орбаном: Не верујемо у лекције и санкције, већ у дијалог и сарадњу© Икс/Милорад Додик

Председник Републике Српске Милорад Додик састао се у Будимпешти са мађарским премијером Виктором Орбаном, где су разговарали о договореним, али и будућим пројектима.

Састанку су присуствовали и министар за научнотехнолошки развој и високо образовање Републике Српске Жељко Будимир и министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто.

Додик је рекао да га је мађарски премијер на данашњем састанку упознао о својој великој турнеји по земљама света, те глобалним, као и кретањима у ЕУ.

"Мађарска је заинтересована за разговоре са свим земљама западног Балкана", рекао је Додик.

Он је додао да је ово био информативни састанак са великим државником и пријатељем о раније договореним пословима, као и пројектима који су планирани да се раде у будућности.

Разговарали су о европским интеграцијама западног Балкана и како Мађарска може да унапреди тај процес, преноси РТРС позивајући се на мађарске медије.

Мађарски премијер је након састанка поручио да је стабилност Балкана кључна за ЕУ.

"Стабилност западног Балкана кључна је за ЕУ. Уместо лекција и санкција, ми верујемо у дијалог и сарадњу. Мој данашњи састанак са председником Милорадом Додиком био је сврсисходан", написао је Орбан на платформи Икс.

Сијарто је поручио да је Додик регионални лидер стабилности и да су консултације са њим увек корисне.

"За успешну интеграцију Западног Балкана не смијемо говорити о Западном Балкану, већ са Западним Балканом", написао је Сијарто на Фејсбуку.

Како је најављено, Додик ће разговарати и са митрополитом будимским Лукијаном, а потом и са мађарским министром спољних послова и трговине Петером Сијартом.

У Српском црквеном музеју вечерас ће бити отворена манифестација "Српски дани - мјесец српске културе у Мађарској", те изложба "Урош Предић у Сентандреји".

Манифестација "Српски дани" одржава се под покровитељством предсједника Српске, а посвећена је представљању српске културе, науке и духовности.

Организатор ове манифестација је Епархија будимска.

image