Србија и Балкан

Званичница Европског савета: Ако Украјина не победи, ништа од проширења ЕУ на Западни Балкан

Веселу Черневу разочарава слаба подршка Срба ЕУ, па подсећа како су Украјинци били спремни да ратују да уђу у тај блок
Званичница Европског савета: Ако Украјина не победи, ништа од проширења ЕУ на Западни Балкан© Michele Tantussi/Getty Images

Исход преговора o придруживању Западног Балкана Европској унији (ЕУ) је директно повезан са исходом рата у Украјини, припретила је за за Радио Слободна Европа(РСЕ) заменица директора Европског савета за спољне односе Весела Чернева, поручујући да "ако Украјина изгуби, не видим никакву перспективу за проширење".

Преговори ЕУ са Србијом ипак се настављају, а Европска комисија која захтева спровођење  реформи, наставиће да тражи испуњење критеријума из Копенхагена, уверава она.

"ЕУ је на тежи начин кроз рат открила да не може трансформисати своје суседство у вредносном смислу осим ако их људи у тим земљама не желе. Другим речима, процес приступања функционише само када друштва у тим земљама заиста желе да уђу у ЕУ. Украјинци су били спремни да ратују за то. Али, ако друштва у тим земљама нису спремна да се боре за своје демократске реформе, ЕУ то не може учинити уместо њих", истиче Чернева коментаришући слабу подршку српског јавног мњења ЕУ интеграцијама.

На питање шта је "Вучићев крајњи циљ" и да ли ће ЕУ наставити досадашњу политику према Србији или ће је заоштрити, представница Европског савета за спољне послове објашњава шта се тачно дешава са суверенитетом држава чланица- укратко, препуштају га блоку.

"Можете бити цинични, па чак и скептични у погледу вредности ЕУ ако сте далеко од чланства. Оног тренутка када се приближите, онда морате да се ускладите не само око спољне политике, већ и свих других вредносних премиса које држе ЕУ на окупу", истиче она.

Додаје да Вучић користи модел попут Виктора Орбана.

"Он тврди да ЕУ треба да даје, да се реформише, а државе чланице имају више суверенитета што у суштини значи да му буде дозвољено да злоупотребљава власт како хоће. И Орбан је користио ову идеју кокетирања са Кином и Русијом, да докаже ту тезу. Дакле, кад погледамо Орбана, видимо много чвршћи притисак на медије, правосуђе, економију. Нажалост овакав модел владавине се шири у региону", жалосна је Чернева.

Она, ипак, каже да Срби не треба да престану да се ослањају на Европу.

"Мислим да ће наићи на отворена врата оног тренутка када пожеле да им Европа буде партнер у промени Србије. Али мислим да за сада европске владе покушавају да ураде оно што је могуће и сасвим је јасно да Вучић има друге опције. Зато покушавају да пронађу начине да је приближе Европи", оцењује Чернева.

image