Србија и Балкан

Вулин на Форуму безбедности БРИКС-а: Свет се води лажима - како су лагали Русе, тако су и Србе

Нестанак стида је показао да само страх чува мир, а заборавом на страхоте светског сукоба увели су нас у реалност могућег новог светског сукоба, казао је потпредседник Владе Србије
Вулин на Форуму безбедности БРИКС-а: Свет се води лажима - како су лагали Русе, тако су и Србе© Кристина Кормилицына / РИА Новости

Потпредседник Владе Републике Србије Александар Вулин обратио се учесницима састанка високих представника за безбедност БРИКС-а и партнерских земаља у Санкт Петербургу, поручивши да је "у светску политику нужан повратак страха или разума".

Вулин се захвалио, како је рекао, на реткој прилици да Србија говори на тако уваженом и великом скупу, и замолио да се свету врате страх од уништења, стид због злочина прошлости и успостави систем колективне безбедности у коме ће се знати правила и у коме обојене револуције неће бити начин за промену изборне воље грађана.

"Ако земље БРИКС-а успеју да ојачају свој савез, превазиђу и одређене разлике које постоје међу њима, БРИКС може да понуди не само економски савез већ и да прерасте у гарант безбедности који ће вратити равнотежу и страх. Ако не понудите наду нашој планети већ у нашој генерацији неће бити планете која је вредна живљења", истакао је потпредседник српске владе.

Нагласио је да и Срби и Руси верују да је истина сама по себи довољна и да је зато нисмо ни много бранили нити озбиљно схватили покушаје ревизије истине о Другом светском рату и резултате те ревизије.

"Када се поражена Немачка ујединила нисмо одмах схватили да је почео светски сукоб. А прве жртве тог сукоба били су СССР и Југославија. Почела је освета за пораз у Другом светском рату. Наивно смо веровали да се мир у Европи и свету чува тако што се потомци Немаца стиде злочина својих дедова. Потомци злочинаца из Другог светског рата се не стиде злочина својих очева већ се стиде пораза својих очева и сањају реванш", додао је Вулин.

Према његовим речима, нестанак стида је показао да само страх чува мир, а заборавом на страхоте светског сукоба увели су нас у реалност могућег новог светског сукоба.

Свет се води на лажима - како су лагали Русе, тако су и Србе

Вулин је указао да је сукоб почео на нивоу вредности које треба да одреде будућност цивилизације, а да су изрази "Глобални запад" и "Глобални југ" заправо изрази који говоре о два схватања света.

"Свет се дели на оне чије су врховне вредности Бог, нација и природна породица и оне у чијем свету живе само потрошачи у коме нема Бога, нема нације и нема природне породице", навео је потпредседник Вулин.

Оценио је да се свет води на лажима и подсетио да су Русе тако слагали да се НАТО неће ширити на исток као што су их слагали да је споразум у Минску споразум за мир, а не куповина времена за припрему рата са Русијом.

"Тако су нас Србе слагали да ће проблем Косова и Метохије бити решаван у оквиру Уједињених нација и Резолуције 1244, да ће се спровести Бриселски споразум потписан са Европском унијом, а све вас драги пријатељи су слагали да су 1999. убијали Србију зато што је чинила злочине. И да то више никада неће поновити. Као што су вас све заједно слагали да је у Сребреници почињен геноцид, да су Срби геноцидан народ", рекао је у свом обраћању потпредседник Вулин и упитао "зар Немци нису геноцидан народ а Срби јесу?".

Потпредседник српске владе је истакао да је зато у светску политику нужан повратак страха или разума и да Србија очекује од великих сила да преузму одговорност за судбину планете и успоставе нове системе безбедности.

"Вратите свету страх од уништења, вратите стид због злочина прошлости, успоставите систем колективне безбедности у коме ће се знати правила и у коме обојене револуције неће бити начин за промену изборне воље грађана. Ако земље БРИКС-а успеју да ојачају свој савез, превазиђу и одређене разлике које постоје међу њима, БРИКС може да понуди не само економски савез већ и да прерасте у гарант безбедности који ће вратити равнотежу и страх", поручио је Вулин.

"Ако не понудите наду нашој планети већ у нашој генерацији неће бити планете која је вредна живљења", закључио је потпредседник Владе РС.

image