Србија и Балкан

Рунић: Посета патријарха Порфирија Дрвару сведочи да смо као народ једно

Након парастоса и полагања венаца испред Храма Светог Саве у Дрвару биће организован дочек за првојерарха српске цркве који ће обићи и новоизграђени Храм Светих апостола Петра и Павла у Награђу
Рунић: Посета патријарха Порфирија Дрвару сведочи да смо као народ једно© FOTO TANJUG/ Ministarstvo kulture

Посета патријарха српског Порфирија Дрвару велики је дан и показује да црква окупља српски народ где год он да живи, рекла је начелница те општине Душица Рунић.

Рунићева је истакла да сутрашњи долазак патријарха Порфирија у Дрвар, када Срби из ове општине обележавају најтужнији дан у новијој историји јер су на тај дан 1995. године напустили своја огњишта, има вишеструки значај.

"Врх Српске православне цркве својим присуством у Дрвару, највећој повратничкој општини на подручју Федерације БиХ, показује да смо као народ једно, да не познајемо административне и државне границе и да нас црква окупља како бисмо превазишли недаће које нам стоје на путу очувања огњишта", навела је Рунић у изјави за Срну, а преноси Танјуг.

Подсетила је да се ће сутра у Дрвару бити обележена 29. годишњица од када је српски народ овог краја напустио огњишта. Тим поводом биће служен парастос и положени венци на споменику погинулима у Одбрамбено-отаџбинском рату.

"Након парастоса и полагања венаца дочекаћемо Његову светост испред Храма Светог Саве у Дрвару и обићи новоизграђени Храм Светих апостола Петра и Павла у Награђу, поред којег се, према сазнањима, налазе темељи најстарије хришћанске богомоље на овим просторима", рекла је Рунић.

Патријарх српски Порфирије борави у тродневној посети Епархији бихаћко-петровачкој и рмањској, а сутра ће посетити Дрвар.

Како је саопштила СПЦ, патријарх ће посетити од 12. до 14. септембра Епархију бихаћко-петровачку поводом обележавања 580 година од изградње манастира Рмња у Мартин Броду.

image