Србија и Балкан

У недељу приказ способности Војске Србије: Први пут војници изводе тактичко хеликоптерски десант

На војном аеродрому "Пуковник-пилот Миленко Павловић" у Батајници, грађани ће у недељу моћи да виде позната, али и нова борбена средстава и оружје Војске Србије од 10 до 15 часова
У недељу приказ способности Војске Србије: Први пут војници изводе тактичко хеликоптерски десант© TANJUG/MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJE

На Дан српског јединства, слободе и националне заставе, у недељу, 15. септембра, Министарство одбране и Војска Србије организују приказ способности Војске Србије "Застава 2024" на војном аеродрому "Пуковник-пилот Миленко Павловић" у Батајници.

Бригадни генерал Гордан Павловић, начелник штаба Команде Ратног ваздухопловства и ПВО и пуковник Александар Кари из Војнотехничког института за РТС су рекли да ће грађани моћи да виде позната, али и нова борбена средстава и оружје Војске Србије од 10 до 15 часова, а да ће због очекиваног великог интересовања, посетиоци на Аеродром "Миленко Павловић" моћи да уђу већ од 9:30 сати.

Пуковник Александар Кари са Војнотехничког института каже да ће бити приказано више од 2.500 средстава које су већ у саставу или која ће тек бити у саставу Војске Србије.

Кари је, између осталог, истакао да ће моћи да се види стрељачко наоружање, разне врсте пиштоља, пушака, пушкомитраљеза, модуларних аутомата, различите врсте оклопних транспортера, борбених возила, борбених возила пешадије, нови, модернизовани тенк, различити ракетни и артиљеријски и ПВО системи, велики број ваздухоплова и дронова, беспилотних и беспосадних платформи, копнених и ваздушних.

Начелник штаба Команде Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране бригадни генерал Гордан Павловић каже да главни програм почиње од 11 часова. Пре тога биће приказане летне карактеристике авиона "ласта" и хеликоптера "газела".

Навео је да ће у главном програму учествовати ловци, мигови-29, где ће бити приказана ваздушна борба два авиона на малој висини, затим "орлови" Г-4 у симулaцији дејства по циљевима на земљи. Посетиоци ће имати прилике да виде и хеликоптере Ми-35М, Ми-17, Ми-8, Х-145, "газеле" и "гаме".

Као новину истакао је приказ тактичког хеликоптерског десанта.

Реч је о десетак хеликоптера у сарадњи са 72. специјалном и 63. падобранском бригадом.

"Сваки лет је комплексан захтева припрему пилота, концентрацију и преданост, увежбаност. Пилоти треба да се побрину да лет буде сигуран и безбедан", нагласио је Павловић.

Пуковник Кари каже да ће три капије бити отворене од 9.30 – самог Аеродрома "Миленко Павловић", код Ваздухопловног завода "Мома Станојловић" и она према Новој Пазови.

"Испред самог аеродрома обезбеђен је паркинг, одакле ће се посетиоци до самог места приказа упућивати путоказима, а ту су и редари", додаје Кари.

Нагласио је да ће и овај пут биће нових средстава из развоја.

Између осталог, биће приказан велики број беспосадних платформи ваздухоплова или дронова, наоружаних дронова, беспосадна земаљска платформа "милош В2".

"Затим ће ту бити модернизовано средство артиљерије, велики број нових артиљеријских система интегрисаних на различите врсте возила, наоружање специјалних јединица", закључио је пуковник Александар Кари.

image