Србија и Балкан

"Рио Тинто" за "Глас Америке": Бићемо у Србији бар још 40 година

Иако планирају дугорочну будућност у Србији, из ове компаније наводе да ће ископавање литијума отпочети тек кад Србију увере да они то могу да раде безбедно
"Рио Тинто" за "Глас Америке": Бићемо у Србији бар још 40 година© Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic

Док председник Србије Александар Вучић тврди да нема пара за које ће се копати литијум, уколико се не разјасне све сумње које постоје око тог пројекта, компанија Рио Тинто увелико планира будућност на Балкану, тврдећи да ће, "уколико се пројекат 'Јадар' реализује, бити у Србији још најмање 40 година".

У одговорима на питања "Гласа Америке", из ове компаније, наиме, кажу да је су они посвећени "Јадру" и да је за свих 20 година колико послују у Србији комуникација са свим владама и надлежним државним институцијама увек била коректна.

"Такође, уколико се пројекат реализује, бићемо ту још најмање 40 година. За комплексне пројекте какав је пројекат 'Јадар' неопходно је да постоји континуирана комуникација са највишим представницима власти и пре свега надлежним државним институцијама", истичу из ове компаније у одговорима на питања "Гласа Америке".

Они, међутим, истичу да пре него што отворе рудник, морају доказати влади и грађанима Србије да то могу да учине безбедно.

Говорећи о наставку пројекта, из "Рио Тинта" наводе да, је са поновним успостављањем Просторног плана посебне намене пројекат "Јадар" прешао у нову фазу, али, да би реализација пројекта потенцијално могла да почне - потребно спровести "још низ корака".

"То укључује наставак развоја пројекта са правног аспекта, ажурирање процена утицаја на животну средину, јавне консултације и добијање потребних дозвола и одобрења", кажу у "Рио Тинту".

Истичу да "научна истраживања која су спровели међународни и домаћи стручњаци у радним нацртима три студије о процени утицаја на животну средину, показују да пројекат "Јадар" може да буде развијен безбедно уз поштовање највиших домаћих и међународних стандарда заштите животне средине."

Пре него што се финалне верзије студија предају надлежном министарству, напомињу, државни органи требало би да утврде обим и садржај за сваку од три студије, по чему би компанија имала рок од највише 12 месеци да сваку студију ажурира, заврши и упути у редовну процедуру која подразумева јавни увид.

"Завршетак и одобравање коначних студија нису могући без неопходних услова, прецизно утврђеног обима и садржаја и јавног увида у финална документа", наводе из ове компаније.

Ипак, за грађане који не верују у бенефите ископавања литијума по њихову воду, ваздух и земљиште, из ове компаније кажу, да су "под утицајем велике количине дезинформација о пројекту".

Зато им је, указују, драгоцена прилика када све недоумице могу да разјасне, па су тако у последњих неколико месеци организовали "више од 150 оваквих догађаја и разговарали са више од 4.000 грађана у Лозници и околним местима".

"Имајући у виду количину и интензитет лажних вести о пројекту који се пласирају путем медија о пројекту 'Јадар', сматрамо да је неопходно да директна комуникација са грађанима у наредном периоду буде додатно интензивирана", додају.

Из компаније "Рио Тинто" додају и да је долазак директора Јакоба Стаусхолма на јавну расправу у Љубовији, "показатељ посвећености коју као компанија имају према Србији и пројекту 'Јадар' и да се његова лична одговорност у том пројекту - "подразумева". Исто тако се подразумева и његов лични ангажман у надзору пројекта.

Уверавају да је компанија континуирано позивала на дијалог све заинтересоване стране, "укључујући и најоштрије критичаре пројекта 'Јадар', али да су у највећем броју случајева добијали негативне одговоре и потпуну неспремност за дијалог са њихове стране.

image