Србија и Балкан

"Експерт" Међународне кризне групе: Куртијева стратегија за север КиМ је успешна

Сличну "стратегију" користила је и Хрватска, па тако "Олују" Перлец описује као "дугорочни аранжман"
"Експерт" Међународне кризне групе: Куртијева стратегија за север КиМ је успешна© Dilara Irem Sancar/Anadolu via Getty Images

Премијер самопроглашеног "Косова" Аљбин Курти који непрекидно терорише српско становништво у јужној покрајини Србије - само је "успешан стратег", а терор његовог режима је само "стратегија која је успешнија него што је већина нас очекивала", уверава нас саветник Међународне кризне групе Марко Прелец.

Прелец који, како пише "Коха", више од три деценије прати дешавања на Балкану, радио је у Хашком трибуналу за ратне злочине за бившу Југославију и руководио пројектом Међународне кризне групе (ИЦГ) на Балкану, истиче како је Курти схватио како дијалог неће донети жељени резултат - да Србија призна независност Космета.

У интервјуу за швајцарски лист "Ноје Цирхер цајтунг" Перлец, наиме каже да Курти стварност креира тако што "где год може спроводи државни суверенитет Косова" на северу.

А та "стратегија" премијера привремених приштинских институција успешнија је него што се очекивало, нарочито због "чињенице да се није мислило да ће премијер у Приштини у овој мери оставити по страни западне партнере".

Саветник Међународне кризне групе поручује нам и да се Курти потпуно "разуларио", па тако истиче да су могућности утицаја западњака на његове поступке ограничене, изузев у неким безбедносним питањима, као на пример у случају моста у Митровици, где Кфор "може да повуче црвене линије".

"Куртијев курс је популаран у земљи и стога има демократски легитимитет. Ово још више важи од случаја Бањске, када су српски нападачи напали косовску полицију", износи своју "експертизу" овај међународни "експерт".

Куртијев режим који претходних дана хапси и малтретира Србе и упада у просторије српских инсититуција, међутим, има још "адута" у својим рукама- могао би, најављује Перлец, да циља и на школски и здравствени систем.

Тешко је међутим замислити, како би то што би специјалци РОСУ који злостављали српску децу, болеснике и осталу нејач, могло да се подведе под успешну "стратегију", како овакве поступке Куртијевих снага види Перлец.

Врхунац Перлецовог излагања је закључак како, упркос ономе што Београд каже, Аљбин Курти "у принципу није против присуства српског становништва на Косову, али захтева да то становништво прихвати државу Косово".

Иако су се такве "тактике" пружања ових "широкогрудих" избора између насилне асимилације становништва и прогона, одувек дефинисале као "етничко чишћење", у речнику овог "експерта" та реч изгледа не постоји.

Прелец, штавише, како преноси Коха, претпоставља да Курти жели да постигне управо "дугорочни аранжман као у Хрватској"

Такав "дугорочни аранжман" који су спровели Хрвати празнећи државу од свега српског, у историји се назива акција "Олуја" и по дефиницији представља процес етничког чишћења. Што, уосталом, Перлец индиректно и признаје, иако и даље због свега тога Куртија види као "стратега".

"Постојала је значајна српска мањина, која је после рата сведена на неколико процената. Ови људи имају нека културна и политичка права. Али они немају аутономију и Београд нема могућности да утиче. Припадност Хрватској се не доводи у питање, али Косово није Хрватска", закључује Перлец који изгледа не види ништа спорно у оваквим "стратегијама".

image