Србија и Балкан

Оптужница за Бањску: За шта све Приштина терети 45 оптужених Срба?

Тела тројице Срба убијених у Бањској враћена су породицама шест дана после убиства, породице, међутим, до дан данас нису добиле извештаје о томе како су Стефан Недељковић, Игор Миленковић и Бојан Мијаиловић убијени
Оптужница за Бањску: За шта све Приштина терети 45 оптужених Срба?© Vudi Xhymshiti/Anadolu Agency via Getty Images

Оптужницом у случају Бањска коју је Специјално тужилаштво тзв. Косова јуче подигло, 45 Срба, укључујући и Милана Радоичића, оптужени су за кривична дела у вези са "тероризмом, односно кривична дела против уставног поретка и безбедности 'Републике Kосово', финансирање тероризма и прање новца".

У оптужници чије делове преносе приштински медији, поименице су набројана имена 45 лица која су под сумњом да су "била део оружане групе која је 24. септембра прошле године напала косовску полицију у месту Бањска код Звечана".

На конференцији за медије у Приштини, тужилац Наим Абази означио је, како је пренела "Гезета експрес", Милана Радоичића, некадашњег потпредседника Српске листе, као главног оптуженог у овом случају. Ни Абази ни главни тужилац Бљерим Исуфај, пренели су приштински медији, нису током обраћања новинара "пристали да коментаришу да ли је Србија умешана у напад".

Портал "Национале", који је имао увид у оптужницу, пренео је делове документа према којима је "Радоичић од 2017. године започео прикупљање тешког наоружања, униформи и логистичке подршке за напад који је изведен у Бањској".

"У периоду од 2017. до 24. септембра 2023. године, окривљени Милан Радоичић је у својству руководиоца структуиране терористичке групе остваривао приходе посредно, при чему је највећи део коришћен за тешко наоружање – набавку тешког наоружања за терористичку групу, војне униформе - обезбеђивање униформи за учеснике групе, логистичка подршка - обезбеђење опреме и логистичких услуга за групне операције, плаћање учесника групе - финансирање учесника терористичке групе ради обезбеђења њиховог континуираног учешћа и ангажовања у криминалним активностима, ове радње са циљем омогућавања и финансирања терористичких аката, чиме се стварају потребни капацитети за вршење терористичких аката", наведено је у оптужници у коју је "Национале" имао увид.

На овај начин, Радоичић је, наведено је у оптужници починио кривично дело "омогућавање и финансирање извршења тероризма". Радоичић је оптужен и за прање новца.

"Од 01.01.2017. до 24.09.2023. године, окривљени Милан Радоичић, знајући да део прихода потиче од криминалне радње дефинисане у тачки 3. одредбе и друге криминалне радње, уз сарадњу и помоћ окривљеног Радуле Стевића - власника и одговорног лица привредних друштава "РАД ДОО" и "Радуле Стевић БИ" и њихове привредне делатности, овај новац је претворио у непокретну и покретну имовину, при чему је део непокретности пренео на трећа лица, у циљу прикривања извора богатства", наведено је у оптужници Специјалног тужилаштва.

У деловима оптужнице коју су пренели приштински медији прецизиран је и део дешавања 24. септембра прошле године у Бањској.

"Дана 24.09.2023.године од 01.00 часова, у селу Бањска у општини Звечан, окривљени Милан Радоичић у својству руководиоца терористичке групе организоване заједно са учесницима групе коју су чинили: Благоје Спасојевић, Владимир Толић, Душан Максимовић, Владимир Радивојевић, Угљеша Јаредић, Милорад Јевтић, Властимир Андрић, Александар Милосављевић, Лазар Смигић, Вељко Ђорђевић, Владимир Вучетић, Стефан Јовановић, Милован Kрстовић, Урош Милић, Трајко Васић, Данило Васић, Вукашин Јаредић, Саша Перић, Немања Станковић, Момчило Вучковић, Стефан Радојковић, Марјан Радојевић, Марко Арсић, Жарко Цветковић, Kрсто Дамјановић, Стефан Милосављевић, Марко Савић, Александар Јевремовић, Радош Гвоздић, Иван Милић , Гојко Зубаћ, Немања Радивојевић, Радак Аџић, Милош Миленковић, Ђорђе Баловић, Данијел Дукић, Данило Виријевић, Александар Танасковић, Милош Kраговић, Миљан Недељковић, Никола Илић, Владан Илић, у разним улогама, почев од улоге блокаде, где је већина групе, илегално ушла на територију Републике Kосово из Републике Србије планинским путевима организовано, са десетинама возила, од којих су нека и оклопна, напуњених тешким наоружањем, муницијом, лансерима ракета, експлозива, камуфлираних војних униформи и војне логистичке опреме, прво су са два камиона блокирали пут до сеоског моста, затим су се сакрили и заузели положаје и по доласку полицајаца Републике Kосово, у циљу уклањања камиона и рашчишћавања пута, у том тренутку су их напали експлозивом и тешким оружјем, у ком случају је полицајац Африм Буњаку убијен на мосту у селу", наводи се у оптужници чије је делове на основу писања косовских медија пренео "Косово онлајн" и додаје се да су том приликом рањени и повређени и други полицајци.

По оптужници, "напад" је трајао до 15 часова, "када је велика већина ове групе побегла планинским путевима ка Републици Србији, а све то у циљу озбиљне дестабилизације и уништења основне политичке, уставне, економске и друштвене структуре Републике Kосово".

Тужилац Абази говорећи о оптужници у случају Бањска, навео је и да је тужилаштво поднело десетине захтева за међународну правну сарадњу и да је захваљујући "сарадњи са Европском унијом, Сједињеним Америчким Државама и другим државама, било могуће доћи до важних доказа".

"Обавили смо 65 интервјуа, анализирали 150 електронских уређаја, више од 1.000 комада оружја и обезбедили стотине докумената који садрже критичне доказе за овај случај. Међу главним оптуженима је и Милан Радоичић, који је имао важну улогу у координацији и криминалним активностима. Поднели смо десетине захтева у различитим државама где смо успели осигурати различита сведочења", рекао је Абази.

Други приштински медији, који су, како тврде, такође имали увид у оптужницу навели су и да су оптужени Срби под сумњом да су "поступајући према припремама и унапред добро организованом плану, употребом насиља тешким наоружањем, покушали да отцепе северни део Републике Kосово, односно општине насељене српском већином и да тај део територије припоје Србији".

Током сукоба у Бањској убијена су тројица Срба са севера КиМ – Стефан Недељковић, Игор Миленковић и Бојан Мијаиловић. Њихова тела, али без налаза обдукције, враћена су породицама шест дана после убиства, тада је јављено и да је завршена обдукција, међутим, до дан данас породице нису добиле извештаје о томе како су ова тројица убијени.

"Питање је где су судско медицинске обдукције људи који су убијени у Бањској, да ли је могуће да се годину дана чека да се добије неки документ", рекао је пре неколико дана на конференцији за медије Здравко Елек, директор КБЦ у Северној Митровици и председник СЛ.

Иначе, неколико дана после Бањске, Милан Радоичић је у изјави медијима рекао да је "са сународницима 24. септембра дошао на север Косова са намером да охрабри српски народ у пружању отпора режиму Аљбина Куртија и оствари сан о слободи српског народа".

Крајем јуна ове године, косовска полиција саопштила је да је у случају Бањска идентификовала 48 особа које су учествовале у оружаном инциденту, да су кривичне пријаве поднете против 45 особа, као и да су издати налози за хапшење 41 осумњиченог и да је издато 39 међународних потерница.

После сукоба у Бањској ухапшени су тројица Срба, Владимир Толић, Благоје Спасојевић и Душан Максимовић и они се од тада, скоро годину дана, налазе у притвору.

image