Србија и Балкан

Чланови Српске листе на састанку са Оравом: ЕУ да осуди понашање режима у Приштини

Монтирани политички поступци против виђених Срба постали алатка за малтретирање и притисак на читаво српско друштво, нагласили су представници косовских Срба
Чланови Српске листе на састанку са Оравом: ЕУ да осуди понашање режима у Приштини© Српска листа

Делегација Српске листе предвођена председником проф. др Златаном Елеком састала се данас са новим шефом Канцеларије ЕУ у Приштини Аивом Оравом.

На састанку одржаном у Северној Митровици предочен је тежак положај српског народа који свакога дана, како наводе из Српске листе, трпи репресију режима Аљбина Куртија чији је очигледан циљ прогон српског народа са ових простора.

Наглашено је да се институционално насиље примењује и против српске омладине, а да су монтирани политички поступци против виђених Срба постали алатка за малтретирање и притисак на читаво српско друштво.

Представници Српске листе су захтевали веће ангажовање међународне заједнице, деескалацију ситуације на северу, те конкретне акције Европске уније којима би се заштитио српски народ.

"Кључ за проблеме Срба лежи у поштовању права нашег народа, али и потписаних споразума чији је гарант управо Европска унија. Формирање Заједнице српских општина касни више од 11 година, и то је узрок многих проблема са којима се данас суочавамо на Косову и Метохији, те захтевамо да Европска унија заузме јасан став у осуди понашања режима у Приштини", наводи се у саопштењу Српске листе.

image