Србија и Балкан

Ухапшен још један Србин: Канцеларија за КиМ наводи да је Пантић (85) практично отет

Србија ће у предстојећем периоду одлучније него икад посегнути за свим политичким и дипломатским средствима како би злочин над српским народом био спречен, наводи се у саопштењу Канцеларије за КиМ.
Ухапшен још један Србин: Канцеларија за КиМ наводи да је Пантић (85) практично отетGetty © Erkin Keci/Anadolu

Томиславу Пантићу из Истока који је ухапшен под сумњом да је починио наводни ратни злочин против цивилног становништва одређен је полицијски притвор до 48 сати, саопштено је из дирекције полиције у Приштини.

Адвокат ухапшеног Томислава Пантића (85) из Истока који се сумњичи да је починио наводни ратни злочин против цивилног становништва Василије Арсић изјавио је да је његов брањеник ухапшен када је дошао да обиђе своје имање и да провери докле се стигло са судским спором који води за повратак имовине.

"Он води судски спор пред Основним судом у Истоку и пред Апелационим судом у Приштини. Данас је човек дошао да провери у каквом је стању његов предмет и затекла га је наредба о привођењу. Приведен је пред истражно одељење за ратне злочине у Приштини", рекао је Арсић.

Он је нагласио да током испитивања ни један догађај, датум, као ни опис догађаја који су поменути не говоре у прилог томе да је Пантић починио ратни злочин.

"Мислим да ни тужилац не зна о чему се ради. Човек има 85 година, никада није био мобилисан, нити је био у полицији и војсци. Радио је пољопривреду, радио је у пољопривредном комбинату. Није имао везе са ратним операцијама", каже Арсић.

Додао је да све ово личи на једну матрицу по којој се сви који се потруде да се врате или да врате своју имовину бивају процесуирани као ратни злочинци.

Канцеларија за КиМ саопштила је данас да је у општини исток ухапшен Томислав Пантић оцењујући да хапшење осамдесетогодишњег Србина потврђује намеру премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија да Косово и Метохију етнички очисти од Срба.

"Пантић који је у деветој деценији живота је ухапшен под сумњом да је одговоран за наводни ратни злочин, иако је у прошлости често неометано одлазио из централне Србије, где је протеклих година живео, да обилази своје имање у Метохији", наводи се у саопштењу Канцеларије за КиМ.

Додају да је тзв. косовска полиција практично киднаповала Пантића и да је одведен у Приштину, иако је он у поодмаклим годинама, по много пута примењеном сценарију за којим како наводе у саопштењу, приштински органи обично посежу када неком Србину треба да се отме имовина.

"Подсећамо да је од 2021. арбитрарно, без основа, на КиМ ухапшена 71 особа српске националности, у склопу кампање застрашивања са циљем да се читаве породице приморају на исељавање из наше јужне покрајине или да се обесхрабре у жељи да се врате на своја имања", наводи се у саопштењу Канцеларије за КиМ.

Оцењују да се под маском успостављања наводне владавине закона, на КиМ се врши бескрупулозно етничко чишћење, које је само у протеклих годину дана резултирало исељавањем најмање 15 одсто српског становништва.

"Нема дана, а да Куртијева полиција не пребије или неосновано ухапси неког Србина, и то се одвија пред очима незаинтересоване међународне заједнице чија се реакција, када реакције уопште има, своди на блага саопштења осуде", наводи се у саопштењу Канцеларије за КиМ.

Наглашавају да су српском народу на КиМ ускраћени елементарни услови за опстанак.

"Србија ће у предстојећем периоду одлучније него икад посегнути за свим политичким и дипломатским средствима како би злочин над српским народом био спречен", наводи се у саопштењу Канцеларије за КиМ.

image