Србија и Балкан

Додик након састанка са Сијартом: Веома ценимо мирољубиву, отворену и толерантну политику Мађарске

Додик је на конференцији за новинаре, након разговора са мађарским министром спољних послова Петером Сијартом, истакао да веома цени то што званична Будимпешта подржава БиХ на европском путу
Додик након састанка са Сијартом: Веома ценимо мирољубиву, отворену и толерантну политику МађарскеGetty © Samir Jordamovic/Anadolu

Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас у Будимпешти да Српска веома цени мирољубиву, отворену, транспарентну и толерантну политику Мађарске.

Додик је на конференцији за новинаре, након разговора са мађарским министром спољних послова Петером Сијартом, истакао да веома цени то што званична Будимпешта подржава БиХ на европском путу, али је проблем то што се у БиХ, како је рекао, не поштују ни Устав ни Дејтонски мировни споразум, као и то што има много интервенционизма.

"Желим да кажем да се одомаћила пракса да неколико земаља покушава преко амбасадора у БиХ да управља земљом. Ми то зовемо амбасадократија у оквиру које нам скоро сваког петка испоруче неке нове услове", навео је Додик.

Он је захвалио Мађарској на напорима које улаже да побољша шансе БиХ на европском путу.

"Само преко правих пријатеља који немају задње намере можемо бити охрабрени за даље јачање наше европске перспективе. Европски пут је пут наших одлука, а не наметања решења са стране", истакао је Додик.

Председник Републике Српске је поручио да цени улогу премијера Мађарске Виктора Орбана у мировним иницијативама.

"Ми делимо те вредности као универзалне да земља треба да се развија у оквиру своје демократије и бира своје представнике, а не да буду поданичке државе које ће бити нестабилне", указао је Додик.

Он је потврдио добре резултате из области пољопривреде.

"Почетне мале сумње у погледу пројекта сада су се развиле у енормну подршку. Где год дођем у Српску питају ме да ли ћемо продужити програм сарадње. Радујем се доласку мађарског министра енергетике у Бањалуку", рекао је Додик новинарима, пренела је РТРС.

image