Путин разрешио дужности амбасадора у Црној Гори

Владислав Маслењиков преузео је мандат 2019. године

Председник Русије Владимир Путин данас је потписао указ којим је разрешио дужности изванредног и опуномоћеног амбасадора Руске Федерације у Црној Гори Владислава Маслењикова. 

Маслењиков се, подсетимо, на тој позицији налазио од 9. септембра 2019. године. 

За сада није познато ко ће бити постављен за новог амбасадора Русије у Црној Гори.

Маслењиков је у јуну, на прослави Дана Русије у Подгорици, оценио да су руско-црногорски односи у дубокој кризи и захтевају обнављање за шта је потребна политичка воља и прави дијалог.

"Можете да се не слажете у нечему, али морате да слушате једни друге. Русија пажљиво слуша шта се дешава у Црној Гори, прати мишљење народа од којег више од 70 одсто иступа против санкција Русији, док је 80 одсто против забране руских медија", рекао је тада Маслењиков.

"Уверен сам да кључ за нормализацију и развој наших билатералних односа лежи, не у Подгорици, већ у Беранама, Никшићу, Херцег Новом, Андријевици, Тивту, Пљевљима, Будви, Плужинама, Зети, Жабљаку, Мојковцу, Даниловграду и Перасту, где су Руси прије 325 година почели да уче навигацију, као и у Котору, где је пре 220 година отворен први руски конзулат на Балкану", додао је одлазећи амбасадор РФ у Црној Гори.