Селаковић: Културно наслеђе на КиМ мета напада, скрнављења и фалсификовања

Никола Селаковић је на Форуму културе у Санкт Петербургу представио историјат српске нације као пример преплитања култура кроз векове имајући у виду положај Србије на границама различитих цивилизација

Министар културе Никола Селаковић који учествује на Форуму културе у Санкт Петербургу указао је на угроженост културног наслеђа на КиМ, које је као чувар националног идентитета мета напада, скрнављења и фалсификовања.

Он је истакао и чињеницу да се претечом музеја у Србији могу сматрати манастири и цркве, као задужбине и ризнице културе и државности.

Како се наводи у саопштењу, Селаковић је учествујући на панелу "Музеји у историјским грађевинама: механизам очувања културног наслеђа и обликовања националног идентитета" истакао да је у погледу обликовања националног идентитета, улога музеја кључна, будући да су они истовремено чувари сећања, извори инспирације и симбол поноса нације.

"Њихова улога је у том смислу универзална, али не и једнолична, она одговара свакој нацији понаособ", рекао је он.

Селаковић је представио историјат српске нације као пример преплитања култура кроз векове имајући у виду положај Србије на границама различитих цивилизација.

Селаковић је представио најистакнутије примере музеја који се налазе у историјским зградама друге намене, као што су Историјски музеј, Етнографски и сам Народни музеј као и савремене пројекте музеја у историјским зградама, указавши да на тај начин те зграде чувају културно наслеђе, а да културно наслеђе чува њих.

Министар је као изванредан пример изградње инфраструктуре и излагање културних садржаја навео предстојећи ЕКСПО 2027 у Београду и позвао учеснике Форума да га посете.