Србија и Балкан

Министарство културе: Насилно одношење архивске грађе у Лепосавићу као за време окупације

Архивска грађа се увек за време окупација (Први светски рат, Други светски рат) отимала и односила, па најновије насиље тзв. косовске полиције буди сећање на такве вандалске поступке, поручили су из Министарства културе Србије
Министарство културе: Насилно одношење архивске грађе у Лепосавићу као за време окупацијеGetty © Vudi Xhymshiti/Anadolu Agency

Министарство културе Републике Србије и Државни архив Србије обавештавају међународну и домаћу јавност да је у току насилно одношење архивске грађе у Лепосавићу која припада архивском фонду Републике Србије.

Како се наводи у саопштењу, тзв. косовска полиција тим поступком чини насиље над културним добром Републике Србије.

"Архивска грађа се увек за време окупација (Први светски рат, Други светски рат) отимала и односила, па најновије насиље косовске полиције буди сећање на такве вандалске поступке. Када се са архивском грађом поступа мимо процедура које предвиђају међународни архивски стандарди и закони у свим државама онда се то назива пљачка", закључује се у саопштењу.

Раније у току дана агенција за архиве тзв. Косова саопштила је да је завршен пренос и спајање архивске грађе – дела архивског фонда Међуопштинског архива Митровица, који су, како наводе, "нелегално чувале нелегалне паралелне структуре у општинама Лепосавић, Звечан и Северна Митровица".

Како се наводи, архивски материјал је примљен и испоручен од стране косовске полиције у складу са процедурама и депонован је у складишне објекте агенције.

"Процес пријема и подношења надгледали су инспектори и руководиоци агенције. Ова прилично обимна грађа биће подвргнута процедурама обраде, прилагођавања и дигитализације и на крају ће бити припојена архивским фондовима према професионалним принципима, критеријумима и нормама архивирања", наводи се у саопштењу и додаје да у великој мери архивска грађа обухвата период од 1943. до 2000. године.

image