Србија и Балкан

Ђурић информисао Жиофреа о проблемима са којима се суочава српски народ на КиМ

Ђурић је нагласио да је Србија опредељена за решавање проблема на Косову и Метохији дијалогом, али, како је додао, конструктивност једне стране није довољна за напредак
Ђурић информисао Жиофреа о проблемима са којима се суочава српски народ на КиМ© FOTO TANJUG/MSP

Министар спољних послова Србије Марко Ђурић састао се данас са шефом Делегације Европске уније у Србији Емануелеом Жиофреом, са којим је разговарао о европском путу Србије и актуелним дешавањима на Косову и Метохији.

Шеф српске дипломатије је, информишући саговорника о проблемима са којима се суочава српски народ на Косову и Метохији, истакао да су последње једностране акције Приштине на северу покрајине наставак политике застрашивања која за крајњи циљ има протеривање Срба.

Ђурић је нагласио да је Србија опредељена за решавање проблема на Косову и Метохији дијалогом, али, како је додао, конструктивност једне стране није довољна за напредак ка изналажењу обострано прихватљивих решења.

Истичући да чланство у Европској унији остаје стратешко опредељење и приоритет спољне политике Републике Србије, Ђурић је изразио очекивање да ће нови сазив Европске комисије бити посвећен питању проширења у значајнијој мери и да ће се то питање заиста наћи у врху листе приоритета, саопштило је Министарство спољних послова.

Србија, према речима Ђурића, остаје посвећена реализацији реформске агенде на свом путу ка пуноправном чланству у Европској унији.

image