Почиње процедура за увођење 5Г мреже у Србији

Директор "Телекома" Владимир Лучић изјавио је почетком године да је та компанија спремна за увођење 5Г мреже, те да ће на том пројекту стратешки партнер бити Европска инвестициона банка

Министар информисања и телекомуникација Дејан Ристић означио је данас у Новом Саду почетак процедуре за увођење 5Г мреже у Србији.

"Од данас почиње процедура увођења 5Г која ће у наредним месецима бити и завршена. Од средине следеће године почињемо са применом и продукцијом 5Г", рекао је Ристић током панела на тему "Паметна инфраструктура за повезивање градова будућности“, у оквиру манифестације "ЕВ дејс".

Почетак процедуре подразумева објављивање Предлога правилника о минималним условима за издавање појединачних дозвола за коришћење радиофреквенцијског спектра на основу спроведеног поступка одржавање јавних консултација у трајању од 30 дана.

"Расправа ће се одвијати и уживо и онлајн, а након тога потписом министра за информисање и телекомуникације почиње међународна акција", каже Ристић.
Он је изразио очекивање да све буде завршено да маја идуће године.

Директор "Телекома" Владимир Лучић изјавио је почетком године да је та компанија спремна за увођење 5Г мреже, те да ће на том пројекту стратешки партнер бити Европска инвестициона банка.