Србија и Балкан

Лондон, Кијев и рат против Русије: Жедни туђе крви, чијим се животима играју Енглези?

Зашто Британци непрекидно потпирују сукоб Руса и Украјинаца?
Лондон, Кијев и рат против Русије: Жедни туђе крви, чијим се животима играју Енглези?© RT Balkan / Adobe Stock (Виктория Котлярчук, Gary, hamara

Британци једноставно не могу да буду мирни, мало-мало па испливавају нови подаци о томе како Острвљани непрекидно потпирују сукоб Русије и Украјине. Невероватно креативни у жељи да два братска народа остану завађена, Британци су до сад успели да минирају мировне преговоре и скоро постигнуте споразуме и да својим оружјем и опремом потпомогну упад Украјинаца у Курску област Руске Федерације. Њихову последњу опасну "шему" Руси су разоткрили данас - ФСБ је раскринкао обавештајце МИ6, притајене у амбасади ове земље у Москви, којима је главни циљ било координирање ескалације са кијевским колаборантима.

"Великој Британији, а то инерцијом геополитичких вектора значи и САД, није у интересу решавање конфликта, већ његово трајање и то по цену ширења сукоба на остатак Европе и свет. То не чуди, из простог разлога због тога што Запад, насилном сменом режима у Кијеву и покушајем да Украјину, супротно међународним уговорима, увуче у НАТО, већ десет година покушава да дестабилизују и ослаби Русију и са Русијом заједно и остатак Европе, односно Европску унију", указује у разговору за РТ Балкан новинар Бранко Жујовић.

У таквом геополитичком војном сукобу "са озбиљним елементима прокси рата", и уз такве ратнохушкачке намере Лондона, како оцењује наш саговорник, "обавештајно подривање непријатеља у његовој кући није изненађење". Охрабрујуће је, каже, што су Руси ову групу осујетили.

"Последња ствар која Русији треба у тренутку када се војно суочава са НАТО савезом у Украјини, јесте мрежа утицаја која би, за рачун и о трошку САД и Велике Британије, покушала да организује обојену револуцију у Москви. Таква револуција не би довела до 'демократизације' Русије већ до њеног разваљивања и поделе ради експлоатације. Руси би у том случају од суверене нације били деградирани на ниво локалног домородачког становништва, као што су Украјинци, пре десет година, са нивоа суверене нације деградирани на ниво потрошне америчке пешадије и отплаћивача ратних кредита," подсећа Жујовић.

Традиција бацања туђих живота

Британска жеђ за туђом крвљу, није, међутим, никакав новитет. Да та земља, једноставно, воли да другима поставља клинове под точкове, показало се небројено много пута, а на својој кожи су то одлично осетили и Срби, па тако не чуди што је чувени српски политичар Никола Пашић, наводно, потомцима оставио аманет: "Учите и децу своје деце да презиру Енглезе."

Зашто су, ипак, Британци данас толико "хиперактивни" на украјинском тлу и шта они имају од масовног изгинућа Украјинца у сукобу са дојучерашњом браћом?

Историчар Милош Ковић све то објашњава чињеницом да се Велика Британија међу свим земљама Западне Европе "издваја по најразвијенијој русофобији".

"То данас звучи парадоксално, али Русија и Велика Британија су вековима, бар од времена Елизабете Прве и Ивана Грозног, па све до периода Александра Првог и Џорџа Трећег - биле савезнице. Увек су имали заједничке непријатеље и то је пре свега била Француска. Све док 1815. године није побеђен Наполеон, а Русија је за Лондон постала главна претња. Они се просто традиционално сукобљавају са оном великом силом коју процене као најзначајнију и најозбиљнију на Старом континенту, јер се хронично плаше да континентална Европа 'пређе' Ламанш", истиче саговорник РТ Балкан.

Ковић подсећа да су Руси и Британци били савезници током два светска рата, а да је у том периоду русофобија ипак тињала.

Како су Британци продали и Србе?

"Лондон је већ током Другог светског рата почео да се припрема за сукоб с Русијом. Пацовским каналима они су спасавали нацисте, усташе и украјинске нацисте, како би их кад дође време искористили против Русије и 

њених савезника, укључујући и Србе", објашњава наш саговорник, додајући како су се ти спашени нацисти, деведесетих година прошлог века, поново слегли на тлу бивше Југославије, а неки од њих заузели и високе позиције у Туђмановој влади.

Исто тако коришћени су и исламисти у БиХ и на Косову и Метохији.

"Мастермајнд који је стајао иза свега била је Британија, а извршиоци најчешће Америка и друге калфе дипломатске и геополитичке традиције Велике Британије", истиче Ковић.

Колико су, каже истиче Милош Ковић, Британци "радо трговали туђом крвљу" показује и њихово "савезништво" са Србима у два светска рата.

"У Првом светском рату су обећали да ће дати подршку Србима, а онда су 1915. године Србију оставили на цедилу када су је напале три државе. И у Другом светском рату, они су први напустили Дражу Михаиловића и окренули се Титу, који јесте водио комунистичку револуцију, али је био у савезу са антисрпским националистима у Хрватској, Албанији, Мађарској и Аустрији. Тада су они бомбардовали Београд, а не Загреб који је био у савезништву с Хитлером и практично довели Тита на власт", истиче Ковић, подсећајући да је с друге стране, Совјетски Савез изузетно нерадо почео да подржава Тита

Британци, како то види наш саговорник, и дан-данас размишљају на колонијални начин. Њихове елите "од срца верују да су дужне да управљају светом".

"Као што су у Првом и Другом светском рату за њих животи стотина хиљада Срба били јефтинији од живота једног британског војника, тако су им и сада на истоку Европе милиони украјинских живота јефтинији од живота једног или два Британца. Да не говоримо о руским животима", каже Ковић.

Британци се, према његовим речима, и даље држе месијанске идеологије "изабраног народа", која је укорењена још у калвинизму.

"То је оно што Американци зову 'објављеном судбином', верујући да за њих важе другачија правила. И то је кључ за разумевање садашње међународне политике, јер Русија и Кина траже да иста правила важе за све. Пошто Англосаксонци то не могу да прихвате, свет иде ка суноврату", закључује Ковић.

image