Србија и Балкан

Албанци подгревају тензије на југу Србије: Камбери најавио протест у Прешеву

Посланик у Скупштини Србије је и 12. августа организовао протест, али у Бујановцу
Албанци подгревају тензије на југу Србије: Камбери најавио протест у Прешеву© Carsten Koall

Док Приштина подиже тензије на Косову и Метохији отимајући имовину државе Србије, Албанци из такозване Прешевске долине најавили су протест.

Како је рекао посланик у Скупштини Србије Шаип Камбери, протест против "дискриминације, угњетавања и насиља над Албанцима", биће одржан 23. септембра у Прешеву.

"Хајдемо у марш за једнакост и правду. У августу смо били у Бујановцу, у септембру смо у Прешеву, да докажемо да смо једно. Решавање наших проблема се више не може одлагати. Ништа мање од онога што заслужујемо, никад више, већ само оно што заслужујемо", навео је Камбери.

Захтеви су: престанак пасивизације пребивалишта Албанаца, признавање диплома, радна места и институције отворене за све, спровођење потписаних споразума и испуњавање обавеза државе према Албанцима.

"За Прешево које има суд, за државне институције у којима су заступљени Албанци. Ово је за све нас, за наше достојанство и идентитет. Изађи и марширај", поручује Камбери.

Подсетимо, Камбери је и раније кад је Србија на преговорима у Бриселу инсистирала на оснивању Заједнице српских општина, тражио да слична права добију и Албанци на југу Србије.

image