Србија и Балкан

Графити подршке оптуженима за Бањску на северу Космета: Приштина покренула истрагу

"Сви смо ми Милан и браћа из Бањске, чекамо вас на северу", "Команданте, само реци, летимо к'о меци" и "Кад се војска на Косово врати" неке су од порука које су освануле у српским општинама
Графити подршке оптуженима за Бањску на северу Космета: Приштина покренула истрагу© Vudi Xhymshiti/Anadolu Agency via Getty Images

Дан након што је Приштина подигла оптужнице против 45 Срба, укључујући и Милана Радоичића, у случају Бањска, широм севера Косова и Метохије осванули су натписи: "Сви смо ми Милан и браћа из Бањске, чекамо вас на северу", "Команданте, само реци, летимо ко меци" и "Кад се војска на Косово врати".

Пароле подршке оптуженим Србима појавиле су се на различитим местима у Зубином Потоку, Северној Митровици, Звечану и Лепосавићу.

Такозвана Косовска полиција је покренула истрагу о фотографијама, а њен заменик директора Ветон Ељшани саопштио је да у овом тренутку нема осумњичених, а да је Специјално тужилаштво отворило случај "Изазивање мржње и поделе".

Током сукоба у Бањској убијена су тројица Срба са севера КиМ – Стефан Недељковић, Игор Миленковић и Бојан Мијаиловић. Њихова тела, али без налаза обдукције, враћена су породицама шест дана после убиства. Тада је јављено и да је завршена обдукција, међутим, до дан данас породице нису добиле извештаје о томе како су ова тројица убијени.

Иначе, неколико дана после Бањске, Милан Радоичић је у изјави медијима рекао да је "са сународницима 24. септембра дошао на север Косова са намером да охрабри српски народ у пружању отпора режиму Аљбина Куртија и оствари сан о слободи српског народа".

Крајем јуна ове године, полиција "Косова" саопштила је да је у случају Бањска идентификовала 48 особа које су учествовале у оружаном инциденту, да су кривичне пријаве поднете против 45 особа, као и да су издати налози за хапшење 41 осумњиченог и да је издато 39 међународних потерница.

После сукоба у Бањској ухапшени су тројица Срба, Владимир Толић, Благоје Спасојевић и Душан Максимовић и они се од тада, скоро годину дана, налазе у притвору.

image