Србија и Балкан

Граница постоји: Сарајевски аеродром узурпирао више од 22.000 метара квадратних имовине Српске

Власник земљишта није аеродром, власник је Република Српска, тврди Милимир Говедарица, правобранилац Републике Српске
Граница постоји: Сарајевски аеродром узурпирао више од 22.000 метара квадратних имовине СрпскеGetty © Etienne DE MALGLAIVE/Gamma-Rapho

Грађевински инспектори, геометри и руководиоци свих релевантних републичких институција данас на терену у Источној Илиџи, где је сарајевски аеродром започео радове на проширењу аеродромског комплекса, а инспектори су констатовали да је федерални инвеститор "загазио" дубоко у територију Републике Српске.

На 25 катастарских парцела узурпирали су више од 22.000 метара квадратних имовине Српске, тврде стручњаци који су изашли на терен.

Граница је прецизирана и обележена. О свему ће решењем бити обавештен инвеститор, који иако позван данас се није појавио на локалитету где су радови почели почетком седмице.

"Ова територија на којој се налазимо је власништво Републике Српске. Без обзира што није установљена ентитетска линија, а и знамо због чега није установљена, јер колеге из Федерације никада нису хтеле да адекватно учествују у томе, иако су наши представници из Српске дали пуни допринос у тој комисији. Што значи нећемо дозволити да се гради и неће се саградити тај објекат од 22.000 квадратна метра на територији Српске", каже Драган Станковић, директор РУГИПП Српске.

Милимир Говедарица, правобранилац Републике Српске истакао је да пређашње стање, које је евентуално било пре рата, то не даје за право аеродрому да каже да је власник.

"Власник није аеродром, власник је Република Српска. Овде су сви представници институција и на нивоу БиХ и на нивоу Српске, на нивоу општине. Недвосмислено, овде је струка, ушло се можда и више од 20 метара у Републику Српску и ми једноставно морамо да радимо свој посао и штитимо наше институције и власништво", казао је Говедарица.

Драган Миовчић, главни урбанистичко-грађевински инспектор наводи да у овом тренутку спроводе процедуре у складу са  овлашћењима и законима.

"Чинимо записник тренутно у Источном Сарајеву. По попису свих учесника који су овде и уручења инвеститору, ми ћемо издати решење. После тога ћемо обележити ово што је наша територија, докле се може радити. Даље у нашој територији се не може радити и то је то", истакао је Миовчић.

image