Србија и Балкан

Вучић: Пет мера за КиМ; Нема проглашавања окупације јер су албанске оружане снаге нелегалне

Медији су раније најавили да је на столу могућност проглашења окупације дела Србије
Вучић: Пет мера за КиМ; Нема проглашавања окупације јер су албанске оружане снаге нелегалне© FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bs

Председник Србије Александар Вучић обратио се јавности поводом бруталних напада Приштине на српско становништво на Косову и Метохији и рекао да се Србија налази у "нелакој" правно-политичкој ситуацији у питању Косова и Метохије.

Економски добро напредујемо, али је наша најболнија тачка Косово и Метохија.

"Мере које смо данас донели нису лаке и наилазиће на отпоре. Решење за косовски проблем који би био задовљавајући за Србе не постоји", рекао је Вучић.

Председник Србије указао је да "у наредном периоду можемо да очекујемо лошије вести јер код њих следе избори".

"Не интересује њих судбина наше деце и лажу кад кажу да их интересује. Сваку нашу меру сагледавају из угла независног Косова", рекао је Вучић.

Како су раније пренели београдски медији, једна од опција на столу као одговор Београда на последње потезе Приштине којима су тензије на Косову и Метохији дошле до врхунца, могло би да буде проглашење окупације тог дела територије.

Вучић је данас одбацио ту могућност рекавши да не жели да Приштини да статус легалне оружане силе.

"Нећемо да им дамо било какав правни легалитет и легитимитет јер га немају", рекао је Вучић.

  • 13. сеп 2024 • 19:12

    19:12

    Председник: Нашем народу на КиМ ће бити тешко, али нећемо изгубити

    Албанцима све им пролази зато што имају силу и то западну, моћног заштитника у виду НАТО-а. Зато су нам везане руке, рекао је Вучић на питање о формирању Заједнице српских општина, подизању оптужнице за Бањску и хапшењу и малтретирању Срба...

    Србија неће изгубити, поручио је он. Нашем народу на КиМ ће бити тешко, али нећемо изгубити.

    Најавио је да ће Србија поново упутити захтев за повратак до 1.000 српских војника и полицајаца на Косово и Метохију.

    Осврнувши се на одлазак Аљбина Куртија на Север, Вучић је приметио да такозваном премијеру "ни куче није хтело да приђе".

    "Сео је у албански кафић који су отворили, а никада ниједан Србин у тај локал није ушао. Ни куче са улице није хтело да му приђе. Они не могу да покоре дух српског народа. Можете дугим цевима да уђете где хоћете кад имате против себе ненаоружане људе. Поносан сам на дух слободарског и непокореног српског народа", рекао је Вучић.

  • 19:00

    Вучић: Опстајаћемо на КиМ упркос терору Приштине, они могу да сањају чланство у УН

    Председник Вучић поручио је да "ми нећемо да се ослободимо Косова, ми хоћемо да помогнемо нашем народу на КиМ".

    Желимо да се у миру и на паметан начин изборимо за своја права, рекао је он.

    Вучић је упозорио да ће Приштина бити све агресивнија, отвориће мост на Ибру, нападаће школе, болнице, све... Али ми ћемо проналазити одговор на све то, опстајаћемо, поручио је он.

    Што више они буду нападали српски народ, то ће Србија више да чини за наше људе, рекао је.

    "И нико неће моћи да нас спречи. А они могу да сањају о својој независности. А они могу да сањају о чланству у УН и тако могу да сањају десетинама година", поручио је Вучић.

    Нису желели никада озбиљно да разговарају ни на који начин, желе само прогон Срба, додао је он.

  • 18:54

    Пета тачка: Констатована нелегалност свих органа и институција на КиМ

    Усаглашено je да ће Народна скупштина Републике Србије у року од 45 дана усвојити Одлуку којом констатује нелегалност свих органа и институција образованих на територији Косова и Метохије након нелегално проглашене независности, као и непосторање њихових аката.

    Овим ће бити нормирано да су све активности, једнострани и некоординисани акти тих органа правно непостојећи и да не могу производити правне последице нити правно дејство.

    Сличан поступак je предузет по завршетку Другог светског рата, када je законом проглашена неважност правних прописа донетих пре 6. априла 1941. године и за време непријатељске окупације.

    "Наши правни експерти су били против проглашења окупације Косова и Метохији. Не смемо да им дамо статус легалне оружане силе. Нећемо да им дамо било какав правни легалитет и легитимитет јер га немају", рекао је Вучић.

  • 18:49

    Вучић: Нема проглашавања окупације само зато што су албанске оружане снаге нелегалне

    Председник Србије Александар Вучић објаснио је да неће прогласити окупацију јер ако би била проглашена, оружане групе на КиМ, без обзира на њихов статус, би добиле статус легалне оружане силе.

    "Зато не проглашавам окупацију. Нећемо да им дамо никакав легитимитет. Ово што су урадили је гола сила", рекао је Вучић.

  • 18:46

    Тачка четири: Успостављање посебног Тужилаштва

    Усаглашено je да ће Народна скупштина Републике Србие у року од 45 дана усвојити Закон о организацији надлежности правосудних органа Републике Србије за подручје Аутономне покрајине Косова и Метохије који ће бити успостављено посебно Тужилаштво за процесуирање злоупотреба и кршења основних људских права, узурпацији имовине, угрожавање телесног интегритета и достојанства грађана Републике Србије на простору Косова и Метохије.

    Уредићемо законску могућност да све оне који учествују у прогону, малтретирању, убијању Срба да коначно можемо да их гонимо. Биће формирана посебна судска већа, тужилаштво...

    Овим ће бити обухваћени и Срби који учествују у прогону нашег становништва, поручио је председник.

  • 18:45

    Трећа мера - отпорност српских институција на Косову и Метохији

    Српске институциіе и привремени органи на Косову и Метохији неће бити укинути нити затворени, чиме ће бити спречено да Аљбин Курти оствари свој главни политички циљ да исели и у потпуности елиминише институције Србије и Србе на Косову и Метохији, поручио је председник Вучић.

    У сврху ублажаваньа једностраних и некоординисаних акција Куртијевог режима усмерених против српских институција и привремених органа, тик уз административну линију у насељеном местима Рудница и Рибарићи биће отворена Писарница, на којој ће Срби са севера Косова и Метохије имати приступ у остваривању својих права из домена социјалне заштите и посредством које ћe пружати виталне јавне и административне услуге грађанима.

    Сви ће имати плате које им неће ни сат каснити, нагласио је Вучић.

  • 18:40

    Друга тачка плана: Све мере само за људе који живе на Косову и Метохији.

    Председник је најавио да ће КиМ постати подручје посебне социјалне заштите, што ће укључивати финансијску помоћ, помоћ у грађи, бепслатним уџбеницима, развоју спорта, сеоског и верског туризма...

    Усаглашено je да ћe Народна скупштина Републике Србије у року од 45 дана усвојити Закон којим ћe прогласити Аутономну покрајину Косово и Метохију за подручје посебне социјалне заштите, чиме ће бити загарантовано право на финансијску подршку за незапослене.

    "Ширићемо број људи који ће уживати повластице и добијати подршку из Београда", рекао је Вучић и нагласио да ће новац добити "само они који живе на Косову и Метохији".

    Објаснио је да је у разговору са људима ова замерка, с правом, више пута потегнута.

  • 18:38

    Вучић: Показаћемо захвалност руским и кинеским пријатељима, да не заборавимо оне који су нам помогли

    Председник Србије Александар Вучић је рекао да је спремио 11 одликовања за оне који су помогли Србији у Борби и да ће их лично уручити у Њујорку.

    "У оквиру прве тачке покренућемо сусрет са 60 светских лидера и сваком лидеру доставићу све папире које смо и сад доставили, и додатно папире, поручио је Вучић. Свим чланицама Савета безбедности и Путину и Си Ђинпингу. Говорим о 60 премијера и председника земаља до краја новембра. Уручићу и 11 одликовања онима који су помогли у борби и лично их уручити у Њујорку. Од кинеских, руских пријатеља, Никарагве, Конга, Емирата. Да покажемо захвалност и да не заборављамо оне који су нам у тешким ситуацијама помогли", изјавио је председник Србије.

  • 18:30

    Шта значи прва тачка плана - повратак на "Status Quo Ante"

    Председник је објаснио да је за напредак дијалога потребно расписивање локалних избора на Косову и Метохију уз учешће Мисије ОЕБС-а и контролу ЕУ.

    Примену члана 9. Првог Бриселског споразума кроз колективни повратак Срба у Регионални директорат КП Север.

    Повратак српских судија и тужилаца на правосудне функције.

    Повлачење специјалних снага тзв. косовске полиције из нелегално саграђених база и контролних пунктова на северу КиМ, као и њихово повлачење из свих институција које су од 1999. до нелегалног затварања пружале виталне јавне и административне услуге грађанима.

    Хитно, неодложно и коначно формирање Заједнице српских општина, без даљих политичких смицалица и игара, јер нам је јасно да је 12 година то била само игра која је коришћена за куповину времена, са циљем да се ЗСО никада не формира и да се уз то укину права Срба. Ово конкретно значи усвајање коначног Нацрта статуа ЗСО.

    Неодложна примена гаранција САД и ЕУ од децембра 2022. и моментално ослобађање свих политичких затвореника који су ухапшени од тзв. косовске полиције због свог демократског, грађанског или политичког активизма - а посебно оних који су ухапшени због учешћа на мирним протестима/барикадама.

    Неодложно омогућавање несметаног платног промета и поштанских услуга.

  • 18:19

    Вучић представио мере решења проблема на КиМ

    "Знам све проблеме на Косову и Метохији и знам да нема доброг решења. Мере су тешке и нису једноставне. Не постоји чудотворац који Србима може да донесе добро решење за Косово и Метохију", рекао је председник Србије Александар Вучић.

    Вучић је у пет области поделио мере:

    1. Повратак на статус кво анте
    2. Косово и Метохија као подручје посебне социјалне заштите
    3 Отпорност српских институција на КиМ
    4. Успостављање посебног Тужилаштва
    5. Одлука о нелегалности свих органа и институција на територији Косова и Метохије након нелегално проглашене независности

image