Србија и Балкан

Појачано обезбеђење црногорском министру правде након изручења турског држављанина Анкари

Адвокати изрученог Биналија Чамгоза тврде да је њихов клијент "отет у режији државних органа"
Појачано обезбеђење црногорском министру правде након изручења турског држављанина АнкариGetty

Министар правде Црне Горе Бојан Божовић је под појачаним мерама обезбеђења након што је крајем августа одобрио изручење турског држављанина Биналија Чамгоза Анкари, потврђено је Радију Слободна Европа (РСЕ) из министарства на чијем је он челу.

Исти извор наводи да је Божовићу удвостручено обезбеђење.

Црна Гора је изручила турског држављанина 29. августа након што је министар преиначио одлуку свог претходника Андреја Миловића, који је у јануару ове године одбио његову екстрадицију.

Владино Веће за националну безбедност је уочи изручења констатовало да Чамгоз представља претњу по националну безбедност, преноси РСЕ.

Турска терети Чамгоза за више кривичних дела, међу којима су стварање криминалне организације и покушај убиства.

Браниоци турског држављанина су Специјалном државном тужилаштву поднели кривичну пријаву против министра Божовића, наводећи да је њихов клијент "отет у режији државних органа".

Адвокати су констатовали да се ради о нелегитимној одлуци министра са аспекта домаћих закона и међународних прописа укључујући Европску конвенцију о изручењу.

Биналија Чамгоза (41) црногорска полиција је први пут ухапсила по потерници Интерпола јула 2022, а Турска је потом затражила његово изручење.

Виши суд је у априлу 2023. утврдио да су испуњени услови за то.

У међувремену Чамгоз је затражио азил у Црној Гори, али је Министарство унутрашњих послова одбило његов захтев.

image