Србија и Балкан

Начињен корак ка ближој сарадњи Србије и Кине у области здравства: "Висок степен поверења и подршка"

Потпредседник Владе АП Војводина и покрајински секретар за здравство Милан Попов је на састанку са директором здравствене комисије покрајине Шандонг, Ма Лишин, подсетио да је Србија за време пандемије корона вируса добила од Кине медицинске апарате и заштитну опрему, као и да су у нашу земљу допутовали њихови медицински експерти
Начињен корак ка ближој сарадњи Србије и Кине у области здравства: "Висок степен поверења и подршка"© TANJUG/ VLADA AP VOJVODINE/ ANDREJ PAP

Потпредседник Владе АП Војводина и покрајински секретар за здравство Милан Попов разговарао је данас са директором Покрајинске здравствене комисије Шандонга Ма Лишин о могућностима за успостављање сарадње у области здравства на институционалном нивоу, као и повезивање еминентних српских и кинеских стручњака и здравствених радника у различитим областима.

На састанку је оцењено да, између осталог, могућност за сарадњу постоји у области превенције и лечења кардиоваскуларних и онколошких болести.

Потпредседник Попов је нагласио да је данашњи сусрет први корак ка успостављању сарадње, која ће бити у обостраном интересу, будући да су изазови у здравству слични, наводи се у саопштењу Покрајинске владе.

Разговарано је и о могућностима за успостављање сарадње, пре свега, у области превенције и лечења кардиоваскуларних и онколошких болести.

Попов је истакао да сарадњу Србије и Кине карактеришу висок степен поверења и међусобна подршка у најважнијим питањима.

"Кина је дужи низ година најважнији спољно-трговински партнер наше земље са све више директних инвестиција, показала је своје пријатељство и подршку и у најтежим моментима за нашу земљу за време пандемије корона вируса", казао је Попов.

Подсетио је да је Србија тада добила од Кине медицинске апарате и заштитну опрему, као и да су у нашу земљу допутовали њихови медицински експерти.

Лишин каже да је у провинцији Шандонг развијена и област медицинске заштите и да постоји готово 86.000 медицинских установа различитих нивоа укупног капацитета 670.000 болничких кревета.

Посета кинеске делегације је први корак сарадње у области медицине, закључено је на данашњем састанку којем су, између осталих присуствовали су и директор Универзитетског Клиничког центара Војводине проф. др Весна Туркулов, Института за кардиоваскуларне болести Војводине проф. др Александар Реџек, Института за плућне болести Војводине проф. др Илија Андријевић и помоћник директора Института за онкологију Војводине проф. др Тихомир Дуганџија, као и руководиоце четири највеће болнице у кинеској провинцији Шандонг.

image