Србија и Балкан

Вучић саопштио потезе које ће Београд преузети поводом кризе на КиМ

Мере су подељене у пет области, које укључују повратак на статус кво анте, препознавање КиМ као подручја посебне социјалне заштите, отпорност српских институција на КиМ, успостављање посебног Тужилаштва за правно гоњење оних који врше репресију над Србима, и одлуку о нелегалности свих приштинских институција након нелегално проглашене независности
Вучић саопштио потезе које ће Београд преузети поводом кризе на КиМ© TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да се руководство у Београду није одлучило за проглас окупације Косова и Метохије зато што би то значило да Београд признаје оружане Албанце за легалну војску друге државе, што они нису. 

Уместо тога, председник Србије је током обраћања јавности у Палати Србија, представио захтеве и потезе Србије у вези са ситуацијом на КиМ, подељене у пет области и истакао да ће у том циљу бити покренута глобална дипломатска кампања и да ће разговарати до краја новембра са 60 светских лидера којима ће представити седам нужних тачака за напредак у дијалогу.

Такође је напоменуо и да ће лично у Њујорку уручити одликовања кинеским и руским пријатељима Србије, као и девет других држава које су Србији помогле у тешким ситуацијама. 

"Захтевамо повратак на статус кво анте уклањањем кључних последица једностраних и некоординисаних акција Куртијевог режима, што представља нужну претпоставку за смислени напредак у процесу дијалога", рекао је Вучић.

Он је додао да то покреће седам нужних мера за наставак дијалога.

"Под један, расписивање и одржавање слободних и демократских локалних избора на Северу Косова и Метохије, уз учешће мисије ОЕБС и контролу ЕУ. Под два, примену члана 9 Првог Бриселског споразума кроз колективни повратак Срба у Регионални директорат КП Север. Тачка три, повратак српских судија и тужилаца на правосудне функције. Затим, под четири, повлачење специјалних снага тзв. косовске полиције из нелегално саграђених база и контролних пунктова на северу Косова и Метохије, као и њихово повлачење из свих институција, које су од 1999. године до нелегалног затварања 2024. године пружале виталне јавне и административне услуге грађанима", навео је Вучић.

Председник је рекао да ће тачка пет бити хитно, неодложно и коначно формирање Заједнице српских општина, без даљих политичких смицалица и игара.

"Јер нам је јасно да је 12 година то била само игра која је коришћена за куповину времена, са циљем да се ЗСО никада не формира и да се уз то укину сва права Срба. Ово конкретно значи усвајање коначног Нацрта статута ЗСО на начин предвиђен Пословником о раду Управљачког тима, од стране демократски изабраних представника српске заједнице на Северу Косова и Метохије", додао је он.

Шеста тачка је неодложна примена гаранција Европске уније и САД од 28. децембра 2022. године и моментално ослобађање свих политичких затвореника који су ухапшени од тзв. косовске полиције због свог демократског, грађанског или политичког активизма - а посебно оних који су ухапшени због учешћа на мирним протестима или барикадама.

Како је навео Вучић, седма тачка је неодложно омогућавање несметаног платног промета и поштанских услуга.

Ови захтеви биће пренети у предстојећим међународним активностима које ће укључити разговоре и посебне догађаје у оквиру система УН и ОЕБС, као и подизање свести о кршењу људских права Срба у оквиру Комитета за људска права УН, рекао је председник.

Он је навео да ће се до краја новембра састати са више од 60 светских лидера и упознати их са свим тачкама, као и да је већ написао писмо за председницу Европске комисије Урсулу фон дер Лајен, затим Жозепа Бореља, да ће писати и руском, кинеском и америчком председнику.

Констатована нелегалност свих приштинских органа и институција на КиМ

Вучић је навео да је међу корацима које ће Србија предузети и то да Народна скупштина Србије у року од 45 дана усвоји Одлуку којом констатује нелегалност свих органа и институција образованих на територији Косова и Метохије након нелегално проглашене независности, као и непостојање њихових аката, напоменувши и да је међународна контрола на КиМ успостављена уз пристанак Републике Србије, односно, тада Савезне Републике Југославије.

Он је истакао да све оно што се доноси као одлука, а супротно је Бриселском споразуму, Република Србија ће сматрати непостојећим.

"Дакле, све оно што доносе као одлуке, а супротно је у Бриселском споразуму, као што је успостављање њихових полицијских база, њихових полицијских органа на северу, а јасно је по члану девет Бриселског споразума ко може да буде директор директората региона север и тако даље, све те одлуке неће бити ништавне јер би то било погрешно, то би значило да су производиле правно дејство у једном тренутку. Оне су за нас непостојеће, неважеће. Тако ћемо се према њима односити и тако ће се Република Србија према њима понашати", рекао је Вучић.

Он је објаснио да је то био случај по завршетку Другог светског рата када је проглашена независност прописа донетих пре 6. априла, и донетих после 6. априла од када су успостављене окупационе власти, пре свега НДХ и све друге, а затим и после пораза Југословенске војске у отаџбини на територији Републике Србије.

Вучић је рекао да Србија жели да помогне свом народу на Косову и Метохији, али да не жели рат и да на једна миран и паметан начин разговара са свима како би се изборила за права својих грађана у јужној српској покрајини.

Председник Вучић је истакао да "ми нећемо да се ослободимо Косова, ми хоћемо да помогнемо нашем народу на КиМ", а да ће приштинске власти бити још агресивније.

"Отвориће мост на Ибру, нападаће и школе и болнице. Све ће да нападају", казао је Вучић.

Он је, међутим, додао да што више они буду нападали српски народ, то ће Србија више да чини за своје људе, и да ће Срби на КиМ опстати.

"И нико неће моћи да нас спречи. А они могу да сањају о својој независности. А они могу да сањају о чланству у УН и тако могу да сањају десетинама година", поручио је Вучић.

Отпорност српских институција на КиМ

Српске институције и привремени органи на Косову и Метохији неће бити укинути нити затворени, чиме ће бити спречено да Аљбин Курти оствари свој главни политички циљ да исели и у потпуности елиминише институције Србије и Србе на Косову и Метохији, поручио је председник Вучић.

У сврху ублажавања једностраних и некоординисаних акција Куртијевог режима усмерених против српских институција и привремених органа, тик уз административну линију у насељеном местима Рудница и Рибарићи биће отворена Писарница, на којој ће Срби са севера Косова и Метохије имати приступ у остваривању својих права из домена социјалне заштите и посредством које ћe пружати виталне јавне и административне услуге грађанима.

Сви ће имати плате које им неће ни сат каснити, нагласио је Вучић.

Посебно тужилаштво за починиоце дела против Срба на КиМ

Председник Србије Александар Вучић рекао је вечерас да ће бити успостављено посебно Тужилаштво за процесуирање злоупотреба и кршења основних људских права, узурпацију имовине, угрожавање телесног интегритета и достојанства грађана Републике Србије, а које ће имати посебан задатак да истражи и гони криминална и противправна дела службеника и званичника привремених институција у Приштини.

"Усагласили смо то и са Србима, са Косова и Метохије. Посебно са представницима Српске листе као легитимним представницима српског народа на КиМ. Они су ово тражили и ми смо сматрали да је веома важно", рекао је Вучић током обраћања грађанима Србије.

Он је додао да државни органи у Србији често немају довољно времена за КиМ, што је, како је рекао, проблем који датира још од 1945. године. 

Додао је да успостављање ове мере неће трајати "довека" већ само до успостављања и поштовања норми договорених и потписаних у Бриселу, уз поштовање Бриселског споразума.

"Ми овим попуњавамо правни вакуум, јер у овом тренутку немамо начин да гонимо све оне који учествују у прогону, протеривању, малтретирању, шиканирању, пребијању и упуцавању Срба на КиМ", рекао је Вучић.

Он је истакао да ће бити одређена и посебна судска већа, као и посебно тужилаштво, које би се бавило и криминалним и противправним делима службеника и званичника, који спроводе акције кршења људских права над српским становништвом на Косову и Метохији.

"Тиме ће бити обухваћена и лица српске националности које, у име и за рачун албанске тајне полиције, спроводе прогон српског живља на најгори могући начин и учествују у прогону нашег становништва", рекао је Вучић.

Проширена подршка за Србе на КиМ

Председник Србије је најавио да ће бити проширен број људи на КиМ који ће добијати новчану подршку од централне Србије, али да ће бити намењена само за оне који и живе на КиМ.

Вучић је најавио да ће бити и повећана контрола трошења тих средстава. Навео је да су се на КиМ људи с правом жалили на то што погодности и новац добију и они који живе у Крагујевцу, Смедереву, Београду, Новом Саду, Крушевцу, Краљеву и сваком другом месту.

"Све ове мере односиће се само на људе који живе на Косову и Метохији. Имаћемо из три различита државна органа сталну и свакодневну контролу, како се троше средства државе Србије, на који начин се троше и да то не одлази никако онима којима не припада, већ само онима који су своју судбину заиста везали за Косово и Метохију", нагласио је Вучић.

КиМ ће бити проглашени за подручје посебне социјалне заштите

Због бруталног напада на српско становништво на КиМ, аутономна покрајина Косово и Метохија ће бити проглашена за подручје посебне социјалне заштите, рекао је Вучић.

Тиме ће, како је рекао, бити загарантовано право на финансијску подршку за незапослене и многе друге.

"То је зато што је овај терор усмерен на отежавање живота обичним људима, Србима на Косову и Метохији и представља њихово економско и социјално урушавање и због тога ћемо нашу подршку и помоћ становништву драматично и драстично да увећамо", најавио је председник Србије.

Он је изјавио да ће за групу од 5.000 људи, који су незапослени, држава да издвоји подршку на месечном нивоу од 20.000 динара.

"Донећемо и нешто што смо назвали ужински додатак, за свако дете предшколског узраста, то је негде око 2.300, у основним школама око 9.800 и око 4.700 наше средњошколске деце", рекао је председник.

Додао је да ће сви имати око 5.000 динара у виду месечног додатка, што је, дакле, преко 500 евра на годишњем нивоу, такозвани ужински додатак.

"Договорили смо и грађевински материјал, који ћемо бесплатно да испоручујемо онима који ће да граде своје приватне стамбене објекте, јер Приштина не жели да омогући градњу насеља", рекао је он.

Најавио је и ново запошљавање 41 лекара, још 59 медицинског и другог особља.

"Идемо и на повећање накнаде за 109 геронтодомаћица, 50 личних пратилаца, што је додатних 63 милиона, плус 525.000 динара", рекао је Вучић.

Наговестио је и подстицање развоја привредне делатности, женског предузетништва и породичног бизниса, као и развоја пољопривредне делатности.

Запад не занима судбина српске деце на КиМ

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да политичаре и државне органе земаља Европске уније и Америке не занима судбина српске деце на територији Косова и Метохије и да то најбоље осликава однос изјава страних политичара и институција када су у питању српске и албанске жртве.

Он је на конференцији за новинаре у Палати Србија рекао да је било само шест изјава страних званичника као реакција на пуцњаву двоје српске деце која су на КиМ ишла по бадњак и укупно 7.600 изјава страних званичника на страдање полицајца у Бањској, који ни по једном међународном акту није требало да буде ту.

"Не интересује њих судбина наше деце. Једино што их интересује то је да сваку нашу меру сагледавају из угла независног тзв. Косова. Шта год да кажете, они кажу - па независно Косово има право да у складу са овлашћењима суверене државе се понаша на овакав или онакав начин", рекао је Вучић.

Вучић додаје да ми као држава можемо да покажемо храброст, да оголимо ту врсту лицемерја која постоји и да оснажимо свој народ у борби.

"На сваком месту, где год стигнемо, како год можемо. Свом својом снагом, свим својим знањем, увек подржавајући дијалог, али тражећи своја права", поручио је председник.

image