Србија и Балкан

Вучић: Листе чекања су срамота нашег система

Гледаћемо да у најкраћем могућем времену од годину дана имамо мање од 5.000 или 10.000 људи на листама чекања, рекао је председник Србије
Вучић: Листе чекања су срамота нашег системаGetty © SDI Productions

Председник Србије Александар Вучић истакао је вечерас да су срамота нашег система и доказ наше небриге листе чекања на којима имамо више од 68.000 пацијента, а већина њих не може да се креће.

"Ми укупно на листама чекања имамо 68.586 пацијената. Имајући у виду да је реч о тешким кардиоваскуларним пацијентима, да је реч о људима којима недостаје ендопротеза за кук или колено, дакле људима који не могу да се крећу, или људи који чекају за операцију катаракте, дакле потребна им је подршка и помоћ чланова породице, најмање неколико стотина хиљада људи је везано за овај проблем. И нама се те листе чекања не смањују, отприлике су на истом нивоу, шокиран сам тиме", рекао је он у обраћању јавности.

Вучић је обећао да "за две или три недеље, неће бити листа чекања за скенер. Одмах ћемо затим то да урадимо са магнетном резонанцом... Гледаћемо да у најкраћем могућем времену од годину дана имамо мање од 5.000 или 10.000 људи на листама чекања."

Решићемо тај вишедеценијски проблем, додао је.

"Знате ли колико се чека за кук или колено? И до девет година. Имамо случај ВМА да се чека за кук 16,5 година. Имамо много људи који су умрли у ових претходних 25, 30, 35 година, а да нису дочекали да буду оперисани", рекао је председник и поручио: "Ако нисмо у стању да покажемо бригу за људе, не треба да се бавимо овим послом".

Вучић је поручио и да се огроман новац улаже у здравство и да ће због тога тражити одговорност од свих у целом систему.

image