Још нема резултата обдукције: Шта косовске власти крију у случају убиства тројице Срба у Бањској

Председник Србије одмах после Бањске изјавио је да је Мијаиловић убијен хицем у главу, након што се предао и да је то било "погубљење", а да је Миленковић убијен са 12 метара и то у тренутку када ја бацио пушку и подигао руке

Иако су и по законима тзв. Косова сви рокови истекли још пре 10 месеци, иако је у случају Бањска оптужница подигнута пре три дана, из Приштине до јавности и даље није стигао извештај о обдукцији тела тројице Срба који су 24. септембра 2023. убијени у овом селу крај Звечана.

Наиме, према косовском закону, рок за завршетак извештаја о налазима обдукције је 15 дана, а он се, изузетно, може продужити и до 30, најкасније до 60 дана, али само уз писмено одобрење директора Института за судску медицину и то уколико су потребне додатне анализе. Како су тела тројице Срба, Бојана Мијаиловића, Игора Миленковића и Стефана Недељковића предата на обдукцију одмах после трагичних догађаја, обдукција је извршена 25. или 26. септембра, закључак је да је и продужени рок истекао још пре скоро 300 дана.

Бољи познаваоци ове области, који су желели да остану анонимни, за РТ Балкан кажу да нема никаквих оправдања да породице, као и јавност резултате обдукције чекају годину дана, осим, ако власти у Приштини немају намеру да у овом случају нешто сакрију.

"Зна се да се обдукција ради одмах, а на записник се чека седам, десет, до 15 дана максимално. Овај рок може да се продужи, али не много ако су потребни резултати додатних анализа, рецимо токсиколошких. Годину дана чекати резултате обдукције је ван памети. С друге стране, није јасно како су подигли оптужницу у овом случају, а да нема резултата обдукције, како су утврђени узроци смрти тројице људи? Овако нешто у једној правној држави је немогуће", каже за РТ Балкан саговорник са дугогодишњим искуством у овој области.

Шта је, дакле, у овом случају мотив власти у Приштини да обдукциони налази остану ван очију јавности и годину дана после убиства тројице Срба? Да ли је писање налаза толико компликовано да патолози не могу да саставе документ ни за годину дана или је, ипак, по среди нешто друго?

Косовски министар полиције Џељаљ Свечља недавно је, говорећи о резултатима обдукције за тројицу Срба убијених у Звечану, рекао да је у питању "процес који ће трајати". Колико, Свечља није прецизирао.

У јавности Србије, међутим, одмах после трагичних догађаја у Бањској, појавиле су се сумње да су Бојан Мијаиловић и Игор Миленковић убијени из непосредне близине и то пошто су се предали. Истовремено, појавиле су се и информације да је косовски полицајац, наредник Африм Буњаку погинуо од експлозива који је био постављен на једној од барикада на улазу у Бањску.

И сам председник Србије одмах после Бањске изјавио је да је Мијаиловић, отац шестогодишњег детета и деветомесечне бебе, убијен хицем у главу, након што се предао и да је то било "погубљење", а да је Миленковић убијен с 12 метара и то у тренутку када ја бацио пушку и подигао руке.

О догађајима у Бањској, убиству тројице Срба, четири дана после догађаја говорио је и директор Kанцеларије за Kосово и Метохију Петар Петковић. Он је на ванредној конференцији за новинаре тада рекао да "Еулекс није учествовао у истрази након сукоба у селу Бањска јер је косовска полиција желела да сакрије одређене доказе и истину – да је хладнокрвно, мучки и брутално убила тројицу Срба". Петковић је тада рекао и да је албански полицајац у Бањској страдао од експлозива, да га није нико убио.

Директор владине канцеларије додао је да је "Србија дошла до поузданих информација, доказа, фотографија и живих речи заштићених сведока о томе шта се дешавало 24. септембра у Бањској".

"Реч је о живим речима, исказима који су додатно потврђени и на полиграфу да је Бојан Мијаиловић, отац двоје деце, супруг и син, хладнокрвно и мучки убијен након што је био лакше рањен, пао на земљу и предао се", рекао је Петковић додајући да је Мијаиловић тако беспомоћан "оверен у главу" од стране косовске полиције да Србија "има све доказе, заштићене сведоке, који су спремни да идентификују све Албанце убице који су учествовали у бруталном убијању Срба у месту Бањска".

Према Петковићевим речима кључни захтев Србије у том тренутку био је да се "формира независна комисија и да међународни стручњаци заједно са српским патолозима прегледају доказе и изврше обдукцију тела убијених Срба".

"Већ четврти дан Приштина крије тела убијених Срба. Посебно нам је важно да погледамо тела Бојана и Игора јер ће се на тим телима видети ране које јасно показују како су они били убијени, а били су убијени из непосредне близине, након што су се предали. Реч је о грађанима Србије који су страдали. Ако посматрате ствари из Kутијеве визуре, реч је о бруталном убијању чак и грађана које он сматра својим", истакао је Петковић.

Тела тројице Срба враћена су породицама и касније сахрањена пошто су, претходно, готово седам дана била на обдукцији у Судском институту у Приштини. У међувремену, од стране српских органа чуле се и информација да је Бојан Мијаиловић "буквално унакажен, да је цела десна страна његове главе откинута, да је то могао да проузрокује само пуцањ из непосредне близине".

Неколико дана после трагичних догађаја званични Београд изашао је са тврдњом да су се у селу крај Звечана 24. септембра борили и људи који имају криминални досије.

"Имамо доказе да су у тим редовима биле професионалне убице из терористичких кампова. Био је послат налог да се не враћају док не побију све Србе. Идеја је била да се цео простор очисти од Срба. Реч је о банди терориста и плаћених убица који су послати да убију све Србе. У данима који су испред нас ми ћемо долазити до свих информација", рекао је Петковић неколико дана касније.

На ову тему говорио је и председник Србије.

"Тамо нису била само лица која су пореклом са KиМ, већ лица специјализована за борбу против Срба која су починила кривична дела и која су на нашим потерницама. У потери су била и лица која се налазе на нашим потерницама од 2021. године. Један од њих је починио шест најтежих дела у нашој земљи", навео је Вучић.

"Ми имамо исказе очевидаца, људи који су били на лицу места и видели како и на који начин су, најмање један рањени човек, убијен, зверски. И Србија се неће умирити док се не сазна пуна истина, јер животи Срба не вреде мање од других. И не интересује ме ко ће и колике притиске да врши, као што ме не интересује ни то како и на који начин мисле да повреде Србију својим лажима, и у региону, и у делу западних медија", додао је Вучић.

У међувремену појавиле су се још неке нелогичности. Наиме, у одговору Еулекса на писмо Канцеларије за КиМ, одговорено је да је обдукције извршена 26. септембра, док је на смртовницама које су све три породице добиле када су преузимале тела наведено да је обдукција обављена дан раније, 25. септембра. С друге стране, Приштина је, говорећи о броју Срба који су учествовали у догађајима у Бањској, тврдила да се радило, у једном тренутку и о 90 лица, док је сада оптужницом обухваћено 45. Такође, за убијеног полицајца испрва се у Приштини наводило да је страдао у унакрсној ватри, тек касније се испоставило да је страдао од експлозива постављеног на барикади.

Србија је, иначе, још 29. септембра прошле године безуспешно тражила од Еулекса име и квалификације припадника ове међународне мисије који је присуствовао обдукцији тела убијених Срба, пошто је Еулекс претходно обавестио Србију да је обдукција завршена и да је њој присуствовао њихов представник.

Тројица Срба који су ухапшени после догађаја у Бањској, Владимир Толић, Благоје Спасојевић и Душан Максимовић и даље су у притвору високог ризика у Подујеву.

у овом тренутку је такође непознато да ли ће се налази обдукције појавити као део оптужнице против 45 Срба коју је специјално тужилаштво тзв. Косова подигло 11. септембра. По незваничним сазнањима РТ Балкан адвокати који бране тројицу ухапшених Срба још нису добили оптужницу, па нема одговора на ово питање.