Киша, снег, поплаве: У Србији најављене обилне падавине, пет особа страдало у невремену у Румунији

Дани викенда у Србији проћи ће уз обилну кишу и ветар који ће у неким подручјима бити олујне јачине, док се у Немачкој, Чешкој, Пољској припремају за могуће поплаве

Републички хидрометеоролошки завод (РХМЗ) упозорио је на обилне падавине данас и сутра на ширем подручју Србије, као и на јак и олујни ветар на подручју Војводине и Западне Србије.

Вечерас и у току ноћи, као и сутра, на подручју Војводине, Мачве, Шумадије, као и на територији Београда очекује се већа количина падавина, од 20 до 40 мм за период од 24 -36 сати, а на подручју Браничевског округа, локално и преко 40 мм, наводи РХМЗ.

Крајем дана и у току ноћи ка недељи, на подручју Војводине и западне Србије дуваће јак северозападни ветар, који ће у недељу имати ударе олујне јачине.

Обилне кише и олује очекују се и у другим деловима Европе, а понегде је већ пао и први снег.

Пет особа страдало је у олујном невремену које је погодило источну Румунију.

Спасилачке службе бориле су се да спасу 95 људи у тешко погођеним источним окрузима Галати и Васлуи, саопштило је Одељење за ванредне ситуације не наводећи детаље о начину смрти преминулих, преноси АП.

Хеликоптер "Блек хок" распоређен је у Галати како би помогао у мисијама потраге и спасавања.

Невреме је погодило 19 места у осам округа у Румунији, а јак ветар је оборио десетине стабала која су оштетила аутомобиле и блокирала путеве и саобраћај.
Румунски премијер Марсел Чолаку отказао је планиране активности како би отпутовао у округ Галати и проценио последице.

Забелело се у региону, па је тако први снег синоћ пао на Јахорини, Равној планини и на Бјелашници.

На Бјелашници је било нула степени, а на Јахорини један степен, пренела је Срна.

На камерама које су активне 24 часа и приказују ова подручја видљиво је да је нешто јачи интензитет падавина на Бјелашници на Бабином долу, док се и на Јахорини могу уочити местимично "беле" ски стазе Рајске долине и на Равној планини.

И током викенда најављене су падавине на овим подручјима, пре свега киша и пљускови.

Метеоролози су пре неколико дана најавили да је европске земље захватио хладан фронт који ће донети кишу, снег и много нижу температуру.

Олујне кише погодиће наредних дана делове Немачке, Пољске, Аустрије, Словеније и Чешке, где су у току припреме за могуће поплаве, а на већим надморским висинама већ је пао и први снег.

Погођено подручје простире се на неколико земаља - од источних Алпа и Јадрана до југозападне Пољске, а до недеље увече на том подручју очекује се између 50 и 100 литара падавина по квадратном метру, преноси данас "Дојче веле".

Од југоистока Баварске преко северне Аустрије, Чешке и запада Словачке до јужне Пољске, у појединим областима је могуће чак и 100 до 350 литара кише по квадратном метру.

Немачка метеоролошка служба (ДВД) упозорава да ће југ и исток Баварске у наредних погодити јаке кише и олује.

Упозорење о непогодама издато је за неколико округа у алпском региону.
Непрекидна киша се очекује од петка у појасу од Лужице преко Чешке Шуме до источног руба Алпа.

У Алпима ће падати снег на висинама "између 1.300 и 1.500 метара, тако да је значајан почетак зиме неизбежан у планинама", рекао је метеоролог ДВД-а Нико Бауер. У наредним данима могло би да буде и до педесет центиметара новог снега, упозорава ДВД.

У угроженим земљама у току су припреме за могуће поплаве.

"Ситуација коју очекујемо у наредна четири, а можда и пет дана је, нажалост, веома слична ситуацији током великих поплава 1997. и 2002", упозорио је чешки министар за животну средину Петр Хладик.

Власти у Пољској такође се припремају за екстремне поплаве, а пољски Метеоролошки завод упозорава на брз и опасан пораст водостаја река. У Вроцлаву, где је трећина града била поплављена током поплаве Одре пре две деценије, градоначелник је сазвао кризни штаб.

Највиши ниво упозорења важи за Доњу Шлезију, Шлезију и Ополе.

У аустријској Корушкој, обилне падавине су већ изазвале пораст нивоа реке Драве и већ су предузете мере предострожности, а путеви поред реке су затворени јер постоји опасност по живот.

И у суседној Словенији страхују од падавина историјских размера, док алпска села у Француској страхују од олуја.